Corea del Sud ha confirmat aquest divendres que el terratrèmol de 5 graus causat de forma artificial a Corea del Nord correspon a la cinquena prova nuclear del règim dels Kim i ha destacat que l'explosió va ser més potent que en anteriors ocasions. "Avaluem que Corea del Nord ha dut a terme el seu assaig nuclear més potent fins al moment, ja que hauria aconseguit les 10 kilotones, segons les nostres primeres estimacions", ha indicat un portaveu del Ministeri de Defensa de Seül.

Les Forces Armades sud-coreanes han creat un equip inicial de mesures de resposta i en aquest moment analitzen l'aire en diverses àrees a la recerca de restes de radioactivitat per conèixer més detalls, va indicar el portaveu.

Per la seva banda, la Casa Blava de presidència ha emès un comunicat en el qual també ha confirmat nque Corea del Nord ha dut a terme la seva cinquena prova nuclear. La presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, condemna "enèrgicament" la prova nuclear, ja que suposa una "clara violació" de les resolucions de l'ONU i també un "acte de desafiament contra la comunitat internacional", segons el comunicat.

Park, que en aquest moment es troba de visita a Laos, ha avançat que Corea del Sud buscarà al costat d'altres països imposar sancions "molt més fortes" a Corea del Nord i recórrer a tots els mitjans possibles per obligar-lo a renunciar al desenvolupament d'armes nuclears.

Resposta de Seül

Per la seva banda, el Consell de Seguretat Nacional sud-coreà ha convocat una reunió d'urgència per analitzar la situació i buscar mesures de resposta. A Tòquio, el Consell de Seguretat Nacional japonès ja va concloure la seva reunió i també va confirmar que el sisme a Corea del Nord respon a un assaig atòmic.

La cinquena prova nuclear de Corea del Nord es va produir el dia en què el país celebra el 68 aniversari de la seva fundació.

Corea del Nord ja va detonar explosius atòmics els anys 2006, 2009, 2013 i al gener d'aquest any a la base de Punggye-ri, al nord-est del país, el mateix lloc on hauria tingut lloc l'assaig d'avui.

L'anterior prova nuclear de gener i el llançament un mes després d'un coet espacial amb tecnologia de míssils balístics van implicar al país dures sancions de l'ONU que pràcticament ofeguen el seu comerç exterior.

Després de la detonació s'espera una forta reacció de la comunitat internacional, alarmada pels ràpids avanços en armament nuclear i míssils del règim de Kim Jong-un.