La presidenta del Congrés, Ana Pastor, convocarà per a la setmana que el ple perquè Luis de Guindos, ministre d'Economia en funcions, expliqui el cas Soria, després que ho sol·licitessin tots els partits a la Junta de Portaveus. Tots els grups menys el PP van donar suport a la petició de convocatòria d'un ple urgent la propera setmana. Pastor havia rebutjat incloure aquesta sessió en el calendari ordinari de Plens, en considerar que no es podia modificar el Pla de sessions enviat als grups. Tampoc l'havia convocat de manera extraordinària perquè, segons fonts properes a la presidenta, estava «a l'espera del que digués el Govern». Malgrat que formalment es posi data a la sessió, l'Executiu ha defensat fins ara que els ministres en funcions no estan obligats a comparèixer.

Després de la Junta del matí, es va reunir la Mesa del Congrés, òrgan rector de la Cambra. En ell, Pastor va dir que no podia modificar el calendari de plens per incloure'n un urgent la setmana que ve, ja que suposaria alterar l'esborrany inicial remès a la Junta de Portaveus. Davant d'aquesta tessitura, Podem i PSOE van votar en contra del calendari de plens proposat per Pastor, Ciutadans es va abstenir i el PP li va donar suport.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va qualificar de «cacicada» l'estratègia que havia seguit el PP per impedir que es fes efectiu el ple amb De Guindos, mentre que el dirigent d'Units Podem Iñigo Errejón havia demanat a Pastor que no actués al servei del Govern en funcions.

En la mateixa línia, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va instar la presidenta de la Cambra a convocar aquesta sessió, ja que la majoria havia decidit que fos en el ple. El portaveu de Convergència, Francesc Homs, va acusar el Govern de Rajoy de tenir una actitud «inspirada» en el règim veneçolà de Nicolás Maduro.

El PP va qualificar de?«desproporcionada» la petició. El seu protaveu, Rafael Hernando, va assenyalar que «pretendre una compareixença per a un no nomenament em sembla ridícul, està fora de lloc; està dins de la campanya del PSOE, que ha bloquejat el funcionament del Govern i del Congrés».