El papa Francesc va rellevar del seu càrrec el bisbe de Mallorca, Javier Salinas, i el va traslladar com a auxiliar a València, després de la polèmica que va causar la notícia que mantenia una relació sentimental amb la seva secretària. En el comunicat de l'oficina de premsa del Vaticà només s'informa del trasllat del prelat i del nomenament com a administrador apostòlic «seu vacant», és a dir, esperant el nomenament d'un nou bisbe, de l'auxiliar de Barcelona, el mallorquí Sebastià Taltavull.

El desembre passat va esclatar una polèmica quan el marit d'una col·laboradora del prelat va denunciar la presumpta relació de la seva esposa amb el bisbe de Mallorca, encarregat d'aquesta diòcesi des de novembre de 2012, que sempre ha negat la relació sentimental. En el comunicat del Vaticà no es fa cap referència a una possible renúncia o destitució per motius de comportament o greus, com si s'ha fet en altres ocasions.

El Vaticà seguia des de fa mesos el cas i el propi Salinas va admetre que durant una visita al Vaticà per tractar assumptes patrimonials de la diòcesi també va parlar amb responsables de la Santa Seu sobre el tema.

El bisbe sempre ha assegurat que les informacions divulgades i la denúncia es corresponien simplement la reacció d'un home que el culpa de la ruptura del seu matrimoni i li atribueix un vincle amorós inexistent.

En algunes entrevistes, el prelat va reconèixer, com va publicar Diari de Mallorca, que havia intercanviat els anells amb la seva secretària, «però no per un vincle amorós», sinó com un gest en el marc d'un grup d'oració format per tots dos. Aquests anells no portaven els seus noms, com s'ha publicat, i contenien la inscripció «caminant», va detallar llavors el prelat.

Salinas va demanar disculpes «si amb algun defecte meu he ofès algú o li he donat motius de preocupació». En una carta dirigida als fidels, va agrair el tracte rebut des que al novembre de 2012 va ser nomenat bisbe de Mallorca.

«Us he de comunicar que el Sant Pare ha tingut a bé acceptar la meva renúncia a aquesta estimada Seu. Una decisió que he pres lliurement, després d'haver pregat al Senyor i assistit pel consell de persones de criteri humà i eclesial, mirant el millor per a la Diòcesi», va escriure el bisbe.

També va al·ludir al seu nou càrrec, sobre el qual va assenyalar que el papa Francesc li ha volgut confiar «benèvolament» un nou encàrrec pastoral com a Bisbe auxiliar de València, que accepta «amb sentiments de filial obediència i gratitud al Sant Pare», i de «cordial reconeixement» al cardenal Antonio Cañizares, «que vol que sigui el seu col·laborador en la seva missió apostòlica a València».

Per part seva, Taltavull va afirmar que exercirà la seva tasca «per a tots, sense cap excepció, creients i no creients» i que vol ser un pastor «ni exclusiu ni excloent». En una roda de premsa acompanyat per l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, i pel cardenal emèrit Lluís Martínez Sistach, Taltavull va eludir comentar els motius que han portat al relleu del fins ara bisbe de Mallorca.

Molt amic de Salinas

No obstant això, va confessar que l'uneix a Salinas una gran amistat «de tota la vida» i va afegir que «sóc incapaç de jutjar i crec que no hem de fer-ho, el Papa ha acceptat la seva renúncia i hem d'atenir-nos a això, ser respectuosos i humans». Taltavull va destacar també que l'Església ha d'agrair a Salinas la seva tasca en la renovació de la catequesi i va considerar que ha fet una bona feina a les diòcesis on ha estat destinat.