La vicepresidenta i portaveu de la Junta de Castella i Lleó, Rosa Valdeón, va triplicar divendres a la nit la taxa d'alcohol permesa pel reglament de trànsit en marcar, en la segona prova a què va ser sotmesa per agents de la Guàrdia Civil, una proporció de 0,72 mil·ligrams per litre d'aire expirat. La taxa màxima permesa per a aquest tipus de mesurament és de 0,25 mil·ligrams i a partir de 0,60 la conducció sota els efectes d'alcohol està considerada com un delicte contra la seguretat viària, van explicar fonts de la Comandància de la Guàrdia Civil a Zamora.

Valdeón, que va presentar la dimissió, va ser retinguda per la Guàrdia Civil a Morales de Toro (Zamora), on va ser interceptada a primera hora de la nit quan circulava per la carretera N-122.

En el primer test d'alcoholèmia va marcar 0,77 mil·ligrams per litre d'aire expirat, i en el segon 0,72, de manera que el seu vehicle va ser immobilitzat i va optar per contactar amb una grua i trucar a una persona de la seva confiança perquè la recollís, va assenyalar el subdelegat del Govern a Zamora, Jerónimo Bermejo.

El primer incident de circulació en el qual es va veure involucrada va ocórrer dues hores abans de la seva retenció, al quilòmetre 118 de l'A-6 (Autovia del Nord-oest), dins el terme municipal de Espinosa de los Caballeros (Àvila).

En aquest punt, segons la informació aportada a la Guàrdia Civil per un camioner, el cotxe que conduïa Valdeón havia fregat una de les rodes del vehicle pesat en efectuar una maniobra d'avançament, fet que el va obligar a una brusca maniobra per evitar bolcar.

El xofer, segons fonts de la Subdelegació del Govern, va cridar sense èxit l'atenció del cotxe de la vicepresidenta, però va poder prendre nota de les seves dades, fet que va permetre la posterior localització d'aquest a les proximitats de Morales de Toro.

En la seva condició d'aforada, en cas de ser iniciat un procés en contra seva, la instància encarregada de substanciar-la seria el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCL). De moment, el jutjat de Toro s'ha encarregat de les diligències.

Valdeón va criticar públicament fa dies la decisió del seu partit de designar l'exministre José Manuel Soria per ocupar un alt càrrec al Banc Mundial, a causa de la presumpta implicació d'aquest en els anomenats Papers de Panamà sobre paradisos fiscals.

La vicepresidenta de Castella i Lleó va assumir com "un error" i "una imprudència" el fet d'haver triplicat la taxa d'alcoholèmia, el que va atribuir a la medicació i cansament, ja que va explicar que només havia begut "dues cerveses". Va afegir que no decidiria sobre el seu futur polític fins parlar amb el president del Govern autonòmic, Juan Vicente Herrera, i un cop ho va fer va anunciar la seva dimissió a través d'un comunicat. Ja en la seva compareixença havia assegurat que serà "coherent" amb la seva trajectòria i amb el que ha dit sempre sobre el comportament dels polítics. "Aquesta decisió de la vicepresidenta es basa en el seu desig que aquest incident no perjudiqui el normal funcionament del Govern de la Comunitat", van dir fonts oficials.

Valdeón va triplicar la taxa d'alcohol permesa, fet que va atribuir al fet que havia pres un ansiolític i a que havia dormit molt poc, ja que havia portat els seus fills a Barajas de matinada. A la tornada, va explicar, va menjar un entrepà petit i va beure dues cerveses, sense que fos conscient d'haver colpejat un camió en un primer incident. La vicepresidenta autonòmica va manifestar que en el cas d'haver estat conscient d'això, s'hauria aturat.

La vicepresidenta va explicar que va fer el viatge "amb tota naturalitat", i encara que havia dormit molt poc, i després de deixar els seus fills, tornava per veure els seus pares i no va tenir sensació de cansament, ja que s'hauria aturat, i "per a res" va ser conscient del cop.

No obstant això, quan la va aturar la Guàrdia Civil, dues hores després de l'incident amb el camió, sí va veure que tenia un cop i el para-xocs de darrere solt.

Valdeón va explicar que fa temps que està amb estrès i molta feina i que a més viu una etapa familiar "complexa i complicada", fet pel qual va prendre per dormir un ansiolític, l'única explicació que té per a la taxa d'alcoholèmia que va donar, ja que va assenyalar que només havia begut dues cerveses.

Metgessa de formació, va reconèixer que era conscient de l'efecte de la barreja d'aquesta medicació i de l'alcohol i que aquesta combinació influeix en la taxa d'alcoholèmia. Va demanar disculpes al camioner, va rebutjar que anés a més de 170 quilòmetres per hora, ja que portava un fixador de velocitat, així com va afegir que en aquest cas probablement les conseqüències de l'incident amb el camió haurien estat més greus i no hauria pogut ser a la roda de premsa.