La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar divendres passat un projecte de llei perquè les víctimes dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 puguin demandar a l'Aràbia Saudita pels seus suposats vincles amb el terrorisme. Els congressistes van aprovar per unanimitat aquesta iniciativa, que la Casa Blanca no veu amb bons ulls, tot just dos dies abans del quinzè aniversari d'uns atemptats que van causar la mort de gairebé 3.000 persones a Nova York i Washington.

El president nord-americà, Barack Obama, té ara vuit dies per vetar la controvertida iniciativa si així ho considera oportú. Un moviment que no seria sorprenent, ja que la Casa Blanca ha alertat sobre les conseqüències diplomàtiques que implicaria per a les relacions amb un país que és dels principals aliats dels Estats Units a la regió. Però el veto seria també una jugada molt impopular que podria tenir conseqüències polítiques per als demòcrates a menys de dos mesos dels comicis presidencials del 8 de novembre.

Quan la iniciativa va ser aprovada al Senat, al maig, el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va dir que veia "difícil" que Obama recolzés la norma i va anunciar gestions -que no han tingut èxit- per frenar el seu avanç a la Cambra de Representants. El projecte de llei permetria a la justícia nord-americana ometre la immunitat de jurisdicció (el deure dels estats de no portar a judici a estats estrangers) en casos d'atacs terroristes en les seves pròpies fronteres, com en el cas de l'11S. Són molts els que defensen que aquests atemptats es van orquestrar amb suport de funcionaris saudites als terroristes d'Al-Qaida, una connexió que no ha estat provada.

Aràbia Saudita, per la seva banda, va amenaçar amb vendre els actius nord-americans al país, fons amb un valor de 750.000 milions de dòlars, si el projecte veu la llum.