Els novaiorquesos van recordar ahir les víctimes dels atemptats terroristes de l'11 de setembre de 2001 amb sis minuts de silenci i la lectura dels noms de totes les persones que van perdre la vida en una de les pitjors tragèdies en la història del país.

Els actes centrals de la commemoració del quinzè aniversari dels atacs de l'11-S, que es van celebrar al lloc on es trobaven les Torres Bessones, van començar amb un primer minut de silenci a les 8.46 hora local, que marcava el moment en què el primer avió pilotat per terroristes es va estavellar contra la torre nord del World Trade Center (WTC). Al llarg del matí es van convocar uns minuts de silenci més, a les 9.37, 9.59, 10.03 i 10.28 hores locals, moment dels diversos episodis que van marcar aquesta data, tant a Nova York com a Washington i a l'estat de Pensilvània.

Els atemptats terroristes

L'11 de setembre del 2001, dos avions es van estavellar successivament contra les Torres Bessones, al World Trade Center de Nova York, un altre contra el Pentàgon i un més va caure a Pensilvània després que els passatgers forcegessin amb els terroristes que el pilotaven per intentar recuperar el control de l'aeronau.

A dos quarts d'onze del matí, coincidint amb el moment en què es va ensorrar la torre nord del WTC a conseqüència de l'impacte dels avions, es va guardar el darrer minut de silenci, després de sis tocs de campana al WTC, mentre sonaven les sirenes dels vaixells que envolten l'illa de Manhattan.

Els familiars de les víctimes van llegir els noms de les gairebé 3.000 persones que van perdre la vida aquell 11 de setembre de 2001 durant la cerimònia al memorial de l'11 de setembre al baix Manhattan, a partir del primer minut de silenci.

Entre els participants als actes del World Trade Center hi van ser presents els candidats a la presidència dels Estats Units, la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump, a més d'autoritats locals i milers de familiars de les víctimes.