El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha defensat aquest dimarts davant la Comissió d'Economia del Congrés la designació de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria -que va dimitir per haver mentit en relació als 'papers de Panamà- com a candidat de l'Estat a ocupar el càrrec de director executiu del Banc Mundial. Una designació que finalment el mateix Soria va rebutjar i que segons el ministre d'Economia no va respondre a raons "polítiques", sinó "de naturalesa tècnica". De Guindos ha assegurat que la designació la va fer el secretari d'Estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, després d'estudiar en un procés en què els candidats havien de presentar currículums i sotmetre la seva proposta al criteri d'un comitè. Soria, ha afirmat, era "la persona més idònia" d'entre els candidats, i finalment el govern espanyol li va demanar que renunciés en constatar la dimensió "político-mediàtica" que havia adquirit el cas. Segons De Guindos, va ser una designació discrecional que no es va aprovar al Consell de Ministres i que "no està regida per les normes administratives espanyoles" ni pel reglament dels funcionaris.

De Guindos ha donat explicacions pel cas Soria en comissió des de les cinc de la tarda, després que un acord entre el PP i C's permetés que el ministre no ho hagi de fer davant el ple de la cambra baixa, com volien tots els grups de l'oposició.

Segons el ministre, Soria va ser el designat després que el govern espanyol donés per expirat un procés de selecció on hi havia 25 candidats i no participava Soria, i n'obrís un de nou on ja va participar l'exministre d'Indústria.

En aquest nou procés, segons De Guindos, es va estudiar la "idoneïtat" dels candidats pel càrrec de director executiu del Banc Mundial, on es valorava la condició de funcionari i anys d'experiència en l'administració, l'especialització i el domini de l'anglès, entre altres.

El ministre d'Economia ha assegurat que després del procés de selecció es va considerar que Soria era la persona "més idònia" i ha recordat que l'exministre no està investigat en cap procés. "La decisió de proposar el senyor Soria resultava adequada", ha sentenciat.

Admet que el govern espanyol li va demanar la renúncia

En aquest sentit ha reiterat que Soria ostentava els requisits tècnics necessaris i ha lamentat que "una decisió tècnico-administrativa" hagi comportat una resposta "político-mediàtica". En aquest punt, ha admès que va ser el govern espanyol qui li va demanar la renúncia.

"Aquest és el relat de la no designació d'un candidat que renuncia a la mateixa per petició del govern", ha conclòs.