El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va ser citat per a avui a la tarda per donar explicacions a la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats del cas Soria, segons van determinar per majoria el PP i Ciutadans. Després de la constitució ahir de la Comissió d'Economia, la

Mesa i Portaveus van decidir citar De Guindos per tal que informi de la designació de l'exministre José Manuel Soria per al càrrec de director executiu del Banc Mundial i de la seva renúncia uns dies després.

L'aprovació d'aquesta compareixença es va produir amb el suport dels grups parlamentaris del PP i Ciutadans, mentre que el grup socialista va votar-hi en contra i va criticar que De Guindos no hagi estat convocat a un ple urgent al Congrés per aquest assumpte.

El president de la Comissió d'Economia, Arturo García-Tizón, va

explicar que va mantenir una reunió informal amb els portaveus

dels diferents grups parlamentaris i posteriorment es va reunir la Mesa de la comissió per aprovar la compareixença de De Guindos a les cinc de la tarda, tot i que inicialment s'havia informat que la seva compareixença es produiria a dos quarts de cinc.

En aquesta comissió es tractaran les dues peticions de compareixença de Luis De Guindos, la del PSOE per explicar l'evolució del

dèficit públic i la del PP per parlar de la designació de Soria, així com la petició pròpia feta pel ministre d'Economia.

El portaveu parlamentari de Ciutadans a la Comissió d'Economia, Toni Roldán, va lamentar que el PSOE i Units Podem haguessin criticat la petició de compareixença d'avui i va justificar el seu vot a favor argumentant que «allò important és donar explicacions», ja que existia el «risc» que De Guindos acabés per no venir ni a ple ni a comissió.

«Ateses les limitacions que imposa el Govern perquè la Cambra exerceixi el seu poder democràtic, l'alternativa era votar a favor perquè De Guindos vingui a donar explicacions en comissió no només sobre qüestió pressupostària, sinó també sobre el cas Soria», va explicar. Roldán va considerar que els socialistes «sembla que volen posposar la compareixença i allò important és que doni explicacions com més aviat millor», fet pel qual va demanar seny.

Les crítiques

Per la seva banda, el portaveu d'Economia del PSOE, Pedro Saura, va assenyalar que és una «cacicada» de la majoria del Congrés, del PP i de la presidenta del Congrés citar el ministre a la Comissió, ja que pretenen així «rebaixar» l'«escàndol» del cas Soria.

«S'ha incomplert el reglament del Congrés per part de la presidenta perquè la majoria del Congrés va decidir que De Guindos anés al ple i ara es torna a incomplir», va dir.

Saura va afirmar que hi ha d'haver un mínim de 48 hores des que es constitueix la Mesa de la Comissió fins que es decideix la compareixença i «d'avui (ahir) a demà (avui) no hi ha 48 hores».

El portaveu d'Economia d'Units Podem, Alberto Montero, va acusar el PP de «forçar les institucions i el Reglament per a usar la pràctica parlamentària en funció dels seus propis interessos».