Els grups de l'oposició han demanat aquest dimarts la dimissió del ministre d'Economia, Luis de Guindos, per la designació de l'exministre d'Indústria, José Manuel Soria, per ocupar un alt càrrec del Banc Mundial, malgrat que aquest havia hagut d'abandonar el càrrec per haver mentit respecte a la seva implicació en empreses que apareixien als 'papers de Panamà'. El portaveu del PSOE, Pedro Saura, ha afirmat que De Guindos "no és digne" d'ocupar el seu càrrec, mentre que el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que el ministre ha de dimitir "ipso facto" si es demostra que ha mentit a la Comissió. C's també ha demanat "responsabilitats polítiques" per aquest cas. ERC i el PDC han apuntat que el cas demostra la corrupció interna de l'executiu de Rajoy i han recordat les seves actuacions respecte al procés a Catalunya. "Volen asseure al banc dels acusats els presidents que posen les urnes i a les cadires del Banc Mundial els exmembres del govern que posen societats a paradisos fiscals", ha dit el portaveu del PDC, Ferran Bel.

El portaveu del PSOE a la Comissió d'Economia, Pedro Saura, que ha afirmat que les explicacions del ministre "no se sostenen" i ha assegurat que el cas demostra que De Guindos "no és digne" d'ocupar el càrrec de ministre d'Economia. Ha recordat que Soria va haver de renunciar per les seves "mentides" i ha assegurat que "l'única explicació al nomenament" és que es tractava "d'una recompensa al favor" que Soria va fer al govern de Rajoy en retirar-se abans del període electoral. "Si Soria no era idoni per estar al govern tampoc ho és per representar Espanya als organismes internacionals", ha dit abans d'insistir que De Guindos ha de donar aquestes explicacions davant el ple.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha criticat durament De Guindos i li ha demanat la renúncia. Iglesias ha preguntat al ministre si va mentir sobre el concurs que va nomenar Soria, i ha posat en dubte que el procés de designació fos transparent i marcat per criteris "tècnics", sinó que -segons Iglesias- va ser una decisió per criteris polítics. "Si es demostra que en aquesta comissió vostè ha mentit ha de dimitir ipso facto", ha conclòs.

El portaveu de C's a la Comissió, Toni Roldán, també ha demanat que "algú" del govern espanyol assumeixi la "responsabilitat" política per la designació de Soria. "No sé si ha de ser la vicepresidenta, vostè o el senyor Rajoy", ha dit. Roldán també ha posat en dubte la naturalesa del concurs que va fer el Ministeri d'Economia per nomenar Soria i ha recordat que el govern espanyol ha posat en qüestió la imatge exterior de l'Estat amb la designació d'una persona que tenia empreses offshore a Panamà i que va mentir a l'opinió pública.

La portaveu d'ERC a la Comissió d'Economia, Ester Capella, ha assegurat que la designació de Soria va estar envoltada d'un "cúmul de mentides" per part del govern espanyol, començant per la naturalesa del concurs amb que va ser elegit. "El cas Soria és un exemple més de la mentida d'aquest govern", ha conclòs. En aquest sentit ha acusat el PP de mantenir en marxa el "tren de la corrupció" i ha demanat a De Guindos que en baixi "a temps".

El portaveu del PDC, Ferran Bel, ha recordat que Soria va plegar per haver mentit a l'opinió pública sobre la seva aparició als 'papers de Panamà', fet que també l'invalidaria per representar l'Estat al Banc Mundial. "Han perdut tota la credibilitat", ha sentenciat Bel, que ha preguntat a De Guindos si Rajoy tenia coneixement de la designació de Soria.

"La paradoxa de la 'marca Rajoy' és que a Espanya els presidents que posen les urnes els volen asseure a les banquetes dels acusats, i els exmembres de governs que posen societats a paradisos fiscals els volen asseure a les cadires del Banc Mundial", ha conclòs Bel.