Luis De Guindos gairebé compareix davant el ple del Congrés. Aquest «gairebé» és la fenomenal aportació de la cúpula de Ciutadans a la regeneració de la vida política. Sense Rivera ni s'hagués plantejat la hipòtesi de rendició de comptes davant del plenari de la cambra. Amb Rivera, ha estat a punt de passar. Una revolució, sens dubte.

La política espanyola és un esport de contactes. De Guindos va tornar a demostrar-ho en enarborar la «idoneïtat» abstracta de Soria, que va deixar el ministre sense arguments per explicar l'anul·lació del nomenament. No obstant això, la celebració de la cerimònia en una capella lateral del Congrés es deu a la intercessió de Ciutadans. El professor Luis Garicano va ser l'assot de la corrupció in vitro, fins que ha disposat de l'oportunitat de perseguir-la in vivo. En aquest moment, ha reculat.

Rivera ha estat més condescendent amb la caríssima ascensió de Soria al Banc Mundial que alguns dirigents del PP ferits en la seva decència. De la mà del seu líder, la integració evident de Ciutadans en la gran família popular no només tergiversa els vots contra Rajoy emesos a favor del partit emergent. A més, l'assimilació de Rivera es produeix en una de les ales més conservadores del PP.

La compareixença en comissió no només esmorteeix l'aparell del ple i relaxa la proclamació de Soria a pecat venial. També ofereix a Rivera una coartada per no criticar el seu soci Rajoy. El líder de Ciutadans podria haver-se saltat el càrrec de portaveu com Iglesias, però volia deixar establert que es debatia un assumpte menor.

Des de l'inici de la crisi de Soria, la reacció temperada de Rivera ha contrastat amb la indignació del carrer. De fet, el líder de Ciutadans no semblava un candidat que veu complertes les seves pitjors premonicions sobre la vella política, sinó un polític paternal que sorprèn el seu fill amb la mà dins del pot de la melmelada. Una de les més cares, això sí.

Rivera abandona la voluntat d'encapçalar la renovació en defugir l'interrogatori al ministre d'Economia de la nació a la qual es refereix constantment amb instint salvador. D'aquí que l'interès de la compareixença es fixés en determinar quin serà el Banc Mundial del soci del PP. Pel que fa a la descàrrega de responsabilitats de Rajoy perquè hauria rebut mala informació, equival a concloure que Neró va cremar Roma perquè tenia dades inexactes sobre el poder ignífug dels materials de construcció.

Ciutadans presumeix d'haver arribat a aquest món per denunciar els pecats del PP. No va avisar que a continuació els perdonaria sense penitència. Quan Rivera conclogui que la investigació a Rita Barberá tampoc té res a veure amb la corrupció, quedarà clar que no dóna suport a Rajoy en nom de la governabilitat, sinó simplement perquè vol que governi Rajoy.