La Fiscalia Anticorrupció i l'expresident balear Jaume Matas estan enllestint un acord perquè aquest confessi els seus delictes. A canvi, la immensa majoria dels processos judicials que segueixen vius contra ell quedarien resolts amb penes que no impliquin el seu reingrés a la presó.

El fiscal en cap Anticorrupció, Antonio Salinas, va donar el vistiplau a l'acord a finals de la setmana passada en una reunió mantinguda a Madrid amb el fiscal Pedro Horrach. Aquesta cita posa gairebé punt i final a les converses entre Anticorrupció i Matas, que van començar fa més de dos anys a la presó de Segòvia, on l'expresident balear va complir la seva primera condemna.

L'acord comportaria dues grans novetats. La primera passa perquè del pacte global amb l'històric dirigent popular, que ha estat negociat entre el Ministeri Públic i la defensa de Matas, dirigida pel lletrat José Zaforteza, es podria quedar fora una de les causes més importants de la desena que es mantenen contra ell. Es tractaria de la que gravita entorn del seu ja cèlebre palauet de Palma i el seu presumpte enriquiment il·lícit. Matas va adquirir un pis de més de 500 metres quadrats en ple nucli antic de Palma, valorat per Hisenda en 2,5 milions d'euros, i el va equipar pagant els proveïdors amb bitllets de 500.

Decisions injustes

Matas sí s'hauria compromès a admetre que va adoptar decisions administratives injustes en procediments com el de l'adjudicació del velòdrom Palma Arena i a explicar detalladament la intrahistòria d'una altra de les grans operacions urbanístiques per a les que està imputat: l'adjudicació del gran hospital públic de les Balears.

La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va explicar que la Fiscalia no ha arribat encara a cap acord definitu amb l'expresident de les Balears i en tot cas ho estudiarà si ell ho planteja i compleix el pertinent protocol de conformitats.