La UGT Catalunya ha denunciat Apricots, patrocinador del Saló Eròtic de Barcelona, davant la Inspecció de Treball per cobrir llocs de treball amb voluntaris. L'agència de prostitució anuncia a la seva pàgina web que busca persones que participin de forma gratuïta a l'esdeveniment, que es farà del 6 al 9 d'octubre al Pavelló Olímpic de la Vall d'Hebron, i que a canvi no els cobrarà entrada. Concretament, Apricots busca persones que facin tasques de suport a taquilles i punts de recàrrega (informació, ajuda al públic, atenció a discapacitats i organització de cues), zona de Food&Beverage i al Departament de Comunicació i Màrqueting. La UGT ha denunciat, a través d'un comunicat, que aquestes tasques "són relacions laborals que no poden quedar emparades sota la llei del Voluntariat" i per aquesta raó ha demanat a Treball que comprovi els fets denunciats, sancioni l'empresa per no ajustar-se a la legalitat i que "eviti que es produeixi aquesta explotació de persones treballadores".

Per la seva banda, el Saló Eròtic de Barcelona Apricots 2016 ha emès un comunicat en el qual assegura que "no ha sol·licitat ni pensa demanar voluntaris per fer cap activitat relacionada amb l'organització i la comunicació de l'esdeveniment". I detalla que tot el personal que necessita per fer aquestes tasques són professionals de qualificada experiència que tenen una relació degudament remunerada amb el Saló.

A més, el Saló ha subratllat que els voluntaris que ha sol·licitat el seu patrocinador Apricots "no tindran cap vinculació" amb aquest esdeveniment i que no faran activitats per l'organització. Per tot plegat, el Saló Eròtic de Barcelona ha anunciat a través d'un comunicat que "no es fa responsable d'aquesta iniciativa d'Apricots perquè no té res a veure amb ella".

La pàgina web d'Apricots especifica que "els voluntaris realitzaran tasques de forma voluntària sense ànim de lucre" i subratlla que "no es farà responsable de les despeses com el transport o l'allotjament" però sí que garanteix "l'accés al saló i les dietes a tots els seus col·laboradors".

La UGT ha considerat que aquestes "són relacions laborals que no poden quedar emparades sota la llei del Voluntariat (llei 45/2015 de 14 d'octubre), que estableix que les entitats de voluntariat, entre altres requisits, no poden tenir ànim de lucre i han d'estar constituïdes i inscrites en els registres competents, d'acord amb la normativa estatal, autonòmica o d'un altre estat membre de la Unió Europea".

El sindicat ha denunciat que no veu "per enlloc la finalitat no lucrativa ni l'activitat social que requereix voluntaris" i ha recordat, a través d'un comunicat, que Apricots és una agència que ofereix serveis de prostitutes i gestiona locals per a aquesta activitat a Barcelona i Madrid. En aquest sentit, la UGT ha detallat que el Saló Eròtic de Barcelona Apricots de l'any passat va rebre 20.000 visitants i que cobra 20 euros per entrada.

Per tot plegat, el sindicat català ha demanat per escrit a la Inspecció de Treball que comprovi els fets denunciats, sancioni l'empresa per no ajustar-se a la legalitat i que "eviti que es produeixi aquesta explotació de persones treballadores".