L'exalcaldessa de València i senadora Rita Barberá guanyarà uns 2.300 euros més al mes quan passi a formar part del Grup Mixt, com a conseqüència del repartiment proporcional de l'assignació que dóna el Senat al grup per al seu funcionament. Sumat al seu sou normal, ingressarà gairebé 7.000 euros. Barberá va anunciar que deixa la militància al PP però no l'escó al Senat, fet pel qual haurà de passar a formar part del Grup Mixt. Fonts populars van assegurar que esperaran uns dies a que sigui ella qui comuniqui el canvi al Senat, però que si passat un «temps prudencial» no ho fa, el mateix Grup Popular la donarà de baixa. El proper 27 de setembre se celebrarà el primer Ple de la nova legislatura.

Així, el canvi de grup suposarà entre altres coses que a l'exalcaldessa li corresponguin més ingressos. Tots els grups del Senat reben una subvenció mensual per a despeses de funcionament segons el nombre de parlamentaris que tenen, uns diners de què disposa cada partit sense haver de donar comptes a la Cambra Alta. Per exemple, el PP en aquesta legislatura disposarà d´uns 3.130.000 euros en tot l'any, el PSOE, 1.370.000 i Units Podem, una mica més de mig milió.

La subvenció que li correspon al Mixt és de 39.400 euros mensuals; com que està format per 16 senadors de 10 partits, els diners es reparteixen entre tots de forma proporcional i s'ingressa en el compte que cada senador faciliti a la Cambra. Amb un component més, 17 senadors, a cadascú li correspon uns 2.300 euros al mes.

Aquest nou ingrés se sumarà als 4.635 euros de sou que l'exalcaldessa ja cobra: 2.813,91 de sou base més 1.822 euros d'indemnització per ser de fora de la Comunitat de Madrid (en el cas dels madrilenys, l'ajut és de 869 euros al mes). En total, gairebé 7.000 euros.

Per altra banda, el ple de les Corts Valencianes va demanar per unanimitat a la senadora territorial Rita Barberá que renunciï a la seva acta a la cambra alta «per salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians». Així es va acordar en el debat de Política General de Les Corts Valencianes, on es va votar una proposta sobre l'exalcaldessa de València que inicialment havien de presentar el PSPV i Compromís i que finalment van signar els cinc grups parlamentaris, inclòs el PP.

«Representant il·legal»

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va defensar que Barberá «no pot ni ha de seguir al Senat, pel bé de la Comunitat Valenciana», i que és «una representant il·legal, il·legítima» i no representa la Cambra que la va escollir.

Per part seva, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va opinar que «seria millor per a tothom -per al partit, per a ella i per als seus companys de València- que l'exalcaldessa de València deixés l'escó al Senat». En aquest sentit, es va alinear amb la postura de la direcció del PP a la Comunitat Valenciana i va opinar que «hi ha un moment en què per defensar la innocència o la posició de cada un és bo fer-ho des de fora». En tot cas, va recordar que els partits polítics no poden obligar ningú a lliurar la seva acta.