L'euròfob Partit per a la Independència del Regne Unit (Ukip) va iniciar una nova etapa en nomenar l'eurodiputada Diane James com a líder de la formació en substitució de Nigel Farage, una de les figures clau en la campanya que va portar els britànics a optar pel Brexit. La fins ara portaveu d'Interior de la formació, de 56 anys i declarada admiradora del president rus, Vladímir Putin, va ser elegida amb el 47% dels vots dels afiliats, per davant dels altres quatre candidats que participaven en les primàries.

Farage, que va portar el partit a sumar gairebé quatre milions de paperetes a les eleccions generals de 2015, va anunciar la seva dimissió poc després de conèixer la victòria del Brexit en el referèndum del passat 23 de juny sobre la sortida del país de la Unió Europea.

«Mirant enrere, mai podria haver somiat que aconseguiríem el que hem aconseguit», va dir Farage en la seva última intervenció com a líder de l'Ukip, en un acte a Bournemouth (sud d'Anglaterra) davant centenars de simpatitzants de la formació populista i anti-immigració.

En exposar els seus objectius al capdavant del partit, James va destacar la seva intenció d'evitar una sortida «descafeïnada» de la UE i va apostar perquè el Regne Unit abandoni el mercat únic i rebutgi qualsevol concessió en el control de les fronteres. El Regne Unit «s'ha embarcat en una nova era», va dir James, que va anticipar que l'Ukip aspira a convertir-se en el primer partit de l'oposició al país.

«Serem més llestos que els nostres oponents. Continuarem construint el partit a partir dels èxits electorals que ja hem aconseguit, i els superarem», va afirmar. L'Ukip compta amb un sol diputat a la Cambra dels Comuns, tot i que va obtenir 3,8 milions de vots.