El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que el Regne Unit estarà preparat al començament de 2017 per activar l'article 50 dels Tractats de la Unió Europea que inicia les negociacions per sortir del bloc comunitari. En roda de premsa després de la cimera informal de líders europeus a Bratislava, Tusk va assenyalar que la primera ministra britànica, Theresa May, li va dir recentment que és «gairebé impossible per al seu país activar l'article aquest mateix any, però és bastant possible que estiguin preparats al gener o febrer de l'any que ve».

«És una situació objectiva que els nostres col·legues britànics necessiten més temps per preparar-se per a aquestes negociacions», va admetre el president del Consell. Alhora, Tusk va destacar que els 27 estan «ben preparats» per a aquestes negociacions i podrien «començar demà mateix». En tot cas, va afegir que «les futures negociacions amb el Regne Unit no han estat el principal tema de la reunió de Bratislava».

Tusk va afirmar que un dels objectius marcats per la Unió Europea a la cimera és «mai més permetre l'arribada incontrolada de refugiats». L'exprimer ministre de Polònia va apostar perquè Europa torni a recuperar el control de les seves fronteres sota els principis de l'espai de lliure circulació de Schengen.

Aposta per la unitat

Per part seva, la cancellera federal alemanya, Angela Merkel, va anunciar un pla de treball amb diversos temes per presentar al març de 2017, amb motiu del 60 aniversari dels Tractats Europeus, amb un canvi de rumb per al club comunitari. «L'esperit de Bratislava ha estat un esperit de cooperació. Sense la unitat europea no aconseguirem aquests objectius», va manifestar la cap de Govern alemanya en referència a temes com la seguretat, la migració il·legal, la protecció de les fronteres exteriors, la lluita contra l'atur o la innovació econòmica. Segons l'opinió de Merkel, «Bratislava ha estat el punt de sortida per fer més feina. No ha estat per a grans declaracions o canvis de tractats, sinó per a més accions en nom dels ciutadans europeus».