No és que els alemanys hagin decidit ser previsors i proveir-se d'aigua i menjar davant d'una possible catàstrofe, és que ho ha dit el seu Govern. I és que el nou pla de defensa civil alemany ha aprovat instar els ciutadans a fer provisió d'aigua i queviures per a entre 5 i 10 dies. Però no només això. Medicaments, diners en efectiu, estris, estalvi d'energia..., les ordres del Govern alemany recomanen quantitats concretes. És més, segons l'Oficina de Protecció del Ciutadà i d'Ajuda en Catàstrofes, s'estableixen 5 quilos de pa, pasta i patates; 3,5 quilos de farina i fruita en conserva; desenes d'ous, 2 quilos de peix en conserva i carn i 28 litres d'aigua. I molts alemanys ja han pres mesures, encara que no tots.

Però, a què es deu aquest suggeriment? Per a quina catàstrofe es prepara Alemanya? No hi ha resposta. El que sí que hi ha són conspiracions, rumors i teories de tota mena. En definitiva, el que el Govern alemany li ha dit als seus ciutadans és que es preparin per a una catàstrofe. La que sigui.

L'objectiu és que siguin capaços de sobreviure pel seu compte uns dies després d'una emergència. Per si de cas. D'aquesta manera, Alemanya se suma a tot un moviment que fa anys que es prepara per superar una possible alteració de l'ordre polític o social, ja sigui en l'àmbit local, regional, nacional o internacional: els survivalistes.

Les catàstrofes són imprevisibles, però ells estaran preparats per afrontar-les. Sigui la que sigui. Des de desastres naturals -terratrèmols, sismes submarins, inundacions, tornados, huracans, nevades, tempestes elèctriques greus...- fins a amenaces d'origen extraterrestre (la possible caiguda d'un meteorit i, fins i tot, una invasió) passant per un desastre causat per l'activitat de l'home: guerres convencionals, guerres químiques, guerres biològiques, guerres nuclears, contaminació radioactiva... Aquesta és la teoria que sona amb més força a l'hora d'interpretar el nou pla de defensa civil establert pel Govern alemany.

Alemanya puja ara a bord d'un carro conduït des de fa anys pels Estats Units. De fet, l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències -encarregada de respondre davant de qualsevol tipus de situació límit als Estats Units- recomana un llistat complet de tot allò que no pot faltar en el "kit del supervivent" i al qual fan referència nombroses informacions.

La recollida s'ha de fer a casa, en un lloc que sigui accessible, però és necessari estar preparat per ser transportat, per si cal?gués abandonar la casa. D'aquesta manera, es recomana que es prepari una motxilla familiar i una altra que hauria de portar cada membre del clan.

Menjar i aigua, bàsics

El menjar i l'aigua són bàsics. L'aigua, embotellada (s'aconsella emmagatzemar almenys tres litres diaris d'aigua per persona al dia); i el menjar hauria de consistir en aliments enllaunats, barreges seques i altres productes bàsics que no requereixin refrigeració, cocció, aigua o preparació especial. La meitat del magatzem ha d'estar compost per carbohidrats, fet pel qual no pot faltar ni la pasta ni l'arròs ni els cereals. En tot cas, les proteïnes han de suposar un 25% dels aliments que es tinguin preparats.

A més, els estris per cuinar i el combustible amb el qual s'hauria de fer també són elements essencials, així com un obridor per a les llaunes, una navalla multiusos i un blanquejador líquid d'ús domèstic per tractar l'aigua per poder-la beure. A partir d'aquí, com més es tingui millor. Des de medicaments fins a un xiulet, paper i llapis, màscares, roba, repel·lent per als mosquits, llanterna i diners, això sí, sempre en efectiu.