El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va assegurar que no hi ha hagut contactes «més enllà dels rutinaris» entre les Executives del seu partit i del PSOE per negociar la formació de Govern, i va afegir que segueixen esperant la crida de Pedro Sánchez per iniciar converses. ­Echenique va aclarir que existeixen converses informals per saber si es produirà aquesta crida i si es podria obrir una negociació, però va insistir que no hi ha fins a la data cap contacte oficial.

Va criticar el líder del PSOE per instar-los en els «mítings a Galícia» a formar Govern i que després, però, no els truqui per negociar els detalls. «No té sentit», va afirmar Echenique, per a qui resulta molt sorprenent el «contrast enorme» entre les dues actituds de Sánchez, que va atribuir als does corrents que, segons ell, hi ha al PSOE: un a favor del pacte amb Units Podem com a aliat preferent i un altre de l'abstenció tècnica per a un nou Executiu de Mariano Rajoy que eviti terceres eleccions. En qualsevol cas, va considerar «fictici» el trio entre PSOE, Ciutadans i Units Podem que proposa el líder socialista, ja que el veto expressat reiteradament per Albert Rivera el fa «impossible».

Per part seva, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir als líders del PP, Mariano Rajoy, i del PSOE que si no seuen a negociar una sortida al bloqueig polític estaran condemnant els espanyols «a una crisi institucional sense precedents». Per a Rivera, la sortida «més raonable» que evitaria tornar a les urnes al desembre és negociar en una taula a tres, amb Ciutadans inclòs. Ciutadans -va explicar- aplaudirà que els socialistes facin el pas després de les eleccions gallegues i basques de diumenge i s'avinguin a parlar amb el PP per posar-li condicions, però «no canviarà res si els polítics es queden en un racó».

L'oferta d'una taula «a tres» de Rivera, que segueix sense rebre la trucada promesa de Sánchez per unir les forces del canvi, és des de ja sobre la taula, tot i que no serà ell, almenys fins que el PSOE celebri el seu comitè federal, el que prengui la iniciativa i agafi el telèfon per proposar-ho.

Paral·lelament, la diputada i membre de l'executiva del PSOE Susana Sumelzo va assegurar que veu «bastant difícil, per no dir impossible, un canvi de postura» en el seu partit per donar suport a la formació d'un govern del PP i va preferir no opinar sobre «suposicions»?com la que apunta que els crítics podrien promoure una gestora. «No faig suposicions de cap tipus. El que crec que ens ha de preocupar a hores d'ara no és el que succeeixi dins del PSOE ni a l'executiva, sinó que no hi ha govern i que tots els espanyols estan mancats d'aquest govern», va esquivar la qüestió la dirigent socialista.

El comissari europeu de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, va destacar la necessitat d'un govern «estable i sòlid» a Espanya que «pugui prendre decisions importants» com aprovar el sostre de despesa i confeccionar i enviar un pressupost a Brussel·les. Arias Cañete va destacar a més que, entre d'altres deures pendents, Espanya ha de seguir desenvolupant les polítiques del pacte d'Estabilitat i posar en marxa «reformes estructurals».