El dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi va plantejar editar a Euskadi un acord tripartit de govern entre EH Bildu, PNB i Podem «com el de Navarra», que tingui entre les seves prioritats el dret a decidir, així com un pacte sobre l'ocupació i sobre educació.

Otegi va intervenir en un esmorzar informatiu del Foro Europa a Bilbao per presentar els caps de llista d'EH Bildu en les properes eleccions basques, Miren Larrion (Àlaba), Maddalen Iriarte (Guipúscoa) i Jasone Agirre (Biscaia).

El líder de l'esquerra abertzale va expressar la disposició d'EH Bildu «a acudir a Madrid una altra vegada» amb el PNB, «com ho va fer amb el pla del lehendakari Ibarretxe», per «pactar un marc de més autogovern» i «una consulta pactada amb l'Estat», però, segons el seu parer, «aquesta és, probablement, una via morta».

En aquest sentit, va recordar que l'Estat està processant diversos representants d'institucions catalanes per organitzar una consulta i va preguntar al PNB quins suports buscarà a Madrid per poder pactar una consulta a Euskadi i si s'acostarà per això a PP, Ciutadans o PSOE.

Sobre els resultats de les últimes enquestes, va analitzar que la suma dels 15 parlamentaris que obtindria Podem i 15 més d'EH Bildu, més els 28 de PNB, representaria, segons la seva visió, que «de 75 diputats n'hi ha 58 que estan d'acord a dir que som una nació amb dret a decidir, i aquesta és una majoria parlamentària sòlida i suficient».

El dirigent de l'esquerra abertzale va ser interromput amb una gravació introduïda a la sala per un responsable del partit VOX, en què se sentien insults contra els espanyols i la frase «marxeu d'aquí, deixeu-nos en pau». El secretari general de VOX, Javier Ortega, va confirmar que aquesta «acció» suposava una resposta a l'«atac» que va rebre el seu partit durant un acte celebrat divendres passat a Vitòria, en què prop de 250 «cadells proetarres» van insultar i amenaçar els assistents. Després de localitzar un petit altaveu al costat del faristol, Otegi el va entregar a l'organització i va seguir amb la seva intervenció.