El Tribunal Constitucional (TC) està estudiant en el ple que va començar ahir la reforma legislativa que li atorgava capacitat sancionadora cautelar sobre els qui el desobeeixin, com podria ser el cas de la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, i s'inclina per rebaixar aquesta potestat. En el mateix ple que va començar ahir, l'alt tribunal va debatre també una possible resolució sobre el conflicte que va presentar el Congrés per la negativa del Govern en funcions a sotmetre's al control del Parlament.

Pel que fa a la capacitat sancionadora que li va atorgar la reforma de la seva Llei Orgànica, l'alt tribunal vol resoldre els recursos contra ella abans de decidir si l'aplica sobre Forcadell, com li demana el Govern central.

La reforma de la llei va ser aprovada per la majoria popular al setembre del 2015, al fil de l'impuls sobiranista català, i recorreguda després davant el TC pels governs basc i català. A aquests recursos, possiblement en concret al basc, és als que respondrà aviat l'Alt Tribunal.

La reforma preveia que el TC pogués suspendre temporalment o imposar multes als alts càrrecs que desobeïssin les seves sentències, com sembla el cas de la presidenta del Parlament i altres polítics catalans.

Fonts no oficials del TC van informar que la gran majoria, si no la unanimitat dels magistrats del Tribunal Constitucional, s'inclina per rebaixar aquesta capacitat sancionadora i rebutjar per inconstitucional part de la reforma, encara que no tota. Aquesta resolució s'espera per als pròxims dies. Les fonts assenyalen que la resolució rebutjarà parcialment els aspectes més durs de la reforma legal que va aprovar el Partit Popular.