El president dels EUA, Barack Obama, va advocar davant l'Assemblea General de l'ONU per «rebutjar qualsevol forma de fonamentalisme i racisme», en defensar més la «democràcia real» davant dels models autoritaris guiats per «homes forts». En una clara referència al candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, Obama va assegurar que envoltar de murs el seu país suposaria «empresonar-lo».

El president dels EUA va assenyalar que, davant els reptes actuals, no li sorprèn que alguns vegin, segons el seu parer equivocadament, la solució en models autoritaris davant els «governs incloents» i respectuosos de l'imperi de la llei i els drets humans.

«Hem de rebutjar qualsevol forma de fonamentalisme i racisme o la creença en una superioritat ètnica que fa les nostres identitats tradicionals irreconciliables amb la modernitat», va emfatitzar Obama en el seu vuitè i últim discurs davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. «En el seu lloc, hem d'abraçar la tolerància que resulta del respecte a tots els éssers humans», va afegir.

Per altra banda, el que va ser president dels EUA entre 1989 i 1993 i director de la CIA durant la presidència de Gerald Ford, el republicà George H. W.Bush, votarà Hillary Clinton. L'exmandatari nord-americà, sempre discret en els seus comentaris polítics, no va ser qui va donar la notícia, sinó que la filla de Robert F. Kennedy, Kathleen Hartington, va ser qui es va assignar la tasca de portaveu de l'expresident publicant al seu compte de Facebook una foto en què tots dos apareixen somrients i que va titular: «El president m'ha dit que votarà per Hillary!».

El candidat republicà a la Casa Blanca va vincular els atemptats terroristes als Estats Units a un sistema migratori «excessivament obert», advocant per la presumpció de culpabilitat de refugiats, mentre els seus simpatitzants demanaven a crits un mur a la frontera amb Mèxic. Va assegurar que els atacs inspirats en el gihadisme radical que ha patit el país «van ser possibles perquè tenim un sistema migratori excessivament obert».