Encara que tots els partits afirmen no voler unes terceres eleccions, tant el Govern com els grups contemplen ja una reforma legal que, com a mal menor, eviti almenys anar a les urnes el dia de Nadal si el bloqueig es manté. Una possibilitat és reduir a la meitat la campanya electoral, tal com ha proposat UPN, de manera que les eleccions s'avançarien al 18 de desembre. La iniciativa amb format de proposició de llei ja està registrada i a ella s'hi podria sumar en breu la del PP, que, segons fonts parlamentàries, està ultimant la seva pròpia proposició per aconseguir el mateix objectiu.

Per a això ja comencen a acostar-se els terminis màxims, ja que hauria d'estar aprovada abans de la dissolució de les Corts a finals d'octubre, fet que exigiria un procediment exprés amb caràcter urgent i lectura única per reformar la llei electoral. Fonts del PP s'inclinen per prendre la iniciativa després de confirmar que els socialistes no volen registrar una proposició de llei conjunta amb ells.

Fonts parlamentàries assenyalen que, malgrat les dificultats legals i la pressa dels terminis, la tramitació podria aprovar-se a temps sempre que hi hagués voluntat política i s'inclogués en un ple en la primera quinzena d'octubre.

En un altre ordre de coses, el model d'encaix d'Euskadi a l'Estat va centrar els missatges dels líders del PP i el PSOE, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, en la campanya electoral basca, en què el primer va proposar una major integració del País Basc a Espanya i el segon va advocar per augmentar el seu autogovern.

En un improvisat discurs polític en la seva visita a una oficina electoral del PP a la capital donostiarra, en què no va fer cap referència a la governabilitat a Espanya, Rajoy va defensar l'«actual model d'autogovern», basat en la «tradició foral», alhora que va apostar per «un País Basc cada vegada més integrat a Espanya».

Per la seva banda, el candidat del PNB a la reelecció com a lehendakari, Iñigo Urkullu, en un acte electoral sectorial al matí a la seva localitat de residència, Durango (Biscaia), va expressar el seu desig que Euskadi ocupi el quart lloc europeu en igualtat de gènere.