El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, es va acomiadar dels líders mundials amb el seu discurs més dur, criticant l'actitud de molts, acusant alguns tenir «sang a les mans» i reclamant reformes per evitar que alguns països segueixin bloquejant accions internacionals. Ban, que deixarà el càrrec a final d'any, va aprofitar el seu últim discurs davant l'Assemblea General de l'ONU per mostrar directament el seu descontentament a bona part dels caps d'Estat i de Govern del planeta.

«A massa llocs veiem líders que reescriuen constitucions, que manipulen eleccions i que fan altres passos desesperats per mantenir-se en el poder», va lamentar el diplomàtic sud-coreà. Ban no va dubtar a apuntar directament el president sirià, Baixar al-Assad, acusant-lo d'haver matat més civils que ningú a la guerra del seu país. Amb un llenguatge inusualment contundent, va criticar també les potències que «segueixen alimentant la maquinària de guerra» a Síria i que tenen «sang a les mans».

Per part seva, Barack Obama va proclamar que els EUA «continuaran liderant la coalició mundial en la lluita per destruir l'EI». En un llenguatge que recordava al del seu predecessor, George W. Bush, Obama va declarar que «eliminarem els seus líders i la seva infraestructura».

El president dels Estats Units va dir que confia que l'ofensiva per alliberar Mossul, el principal feu del grup gihadista a l'Iraq, es desenvolupi amb força rapidesa, però va alertar que serà «una baralla dura». Obama es va reunir a porta tancada amb el primer ministre iraquià, Haidar al Abadi, en un hotel de Nova York.

L'alliberament de Mossul, en mans dels gihadistes des de juny de 2014, «serà un repte», va admetre Obama al final de la trobada amb Al Abadi. «Estem segurs que estarem en condicions d'avançar amb força rapidesa», però no tenim dubtes que «serà una baralla dura».