El governador de Carolina del Nord, Pat McCrory, va declarar l'estat d'emergència a la ciutat de Charlotte, que va viure la segona nit consecutiva de disturbis després de la mort d'un afroamericà en un suposat cas de violència policial, protestes en què una altra persona va resultar ferida de bala.

McCrory va ordenar el desplegament de la Guàrdia Nacional de Carolina del Nord, un cos militar, per donar suport a la Policia de Charlotte en el control dela ciutat, que té uns 825.000 habitants i un 35% de població negra.

El governador va prendre aquesta decisió després de conèixer que una persona havia resultat ferida de gravetat (es troba en condició crítica) per l'impacte d'una bala durant els disturbis, que van començar al vespre i es van estendre fins a la matinada. L'Alcaldia de Charlotte es va afanyar a aclarir que el tret es va produir «de civil a civil» i no per foc de policies, tot i que el tiroteig va tensar els ànims en la protesta.

«No podem tolerar la violència, no podem tolerar la destrucció de propietat i no tolerarem els atacs a policies que estan succeint», va explicar McCrory minuts després de declarar l'estat d'emergència.

Grans destrosses

Els manifestants van provocar quantioses destrosses a mobiliari urbà, botigues, habitatges i vehicles. La Policia va respondre amb el llançament de gasos lacrimògens i projectils de goma.

Les autoritats de Charlotte van alertar que actuaran de manera més «proactiva» per evitar que es repeteixin els disturbis. L'alcaldessa, Jennifer Roberts, i el cap de Policia, Kerr Putney, van asssenyalar que comptaran amb nous reforços per evitar els incidents violents, incloent-hi la Guàrdia Nacional, que es va desplegar a la ciutat.

A més utilitzaran una nova estratègia més severa per protegir els immobles i impedir excessos com els que dimecres van acabar amb 44 detinguts i 9 civils ferits, un d'ells en estat crític després de rebre un tret, cas que segueixen investigant.

Putney va descartar que s'imposi el toc de queda a la ciutat, encara que les autoritats van reconèixer que és una mesura que encara segueix sobre la taula. «Actuarem d'acord amb les circumstàncies», va assenyalar el cap de Policia.