La detenció de l'exministre Guido Mantega, un dels homes forts del Brasil sota la gestió del Partit dels Treballadors (PT), i el seu alliberament hores després per la seva delicada situació personal va desencadenar un nou escàndol i va elevar la tensió política en vigílies de les eleccions municipals. Brasil va despertar amb la notícia de la detenció de qui va ser el poderós ministre d'Hisenda durant els governs de Luiz Inácio Lula da Silva i de la seva successora, Dilma Rousseff.

Mantega està acusat de negociar un finançament il·legal per cobrir un deute de la campanya electoral que el 2010 va portar Rousseff a la Presidència i l'actual mandatari, Michel Témer, a la Vicepresidència del Brasil.

L'exministre va ser detingut en un hospital de Sao Paulo on acompanyava la seva dona mentre se sotmetia a una cirurgia per un càncer, tot i que l'ordre d'arrest en contra seu havia estat dictada el passat agost.

Les circumstàncies de l'arrest van provocar una allau de crítiques des de les files del Partit dels ?Treballadors, que va qualificar la detenció d'«inhumana i arbitrària».