La portaveu del PP?a les Corts Valencianes, Isabel Bonig, va recuperar l'anticatalanisme com a forma de fer política a la Comunitat Valenciana, en acusar d'«alta traïció» el president de la Generalitat, Ximo Puig, per obrir el Palau de la Generalitat dilluns passat «als que volen trencar Espanya», en referència a la delegació de més d'un centenar de representants catalans, encapçalats pel president, Carles Puigdemont, que va mantenir una reunió bilateral amb el govern valencià.

Bonig va exclamar: «Vergonya», i va acusar Puig i el seu Consell de buscar la catalanització de la Comunitat Valenciana. Segons la diputada, el decret de plurilingüisme que impulsa el valencià i la visita de Puigdemont així ho demostren.

Puig va acusar Bonig de ser extremadament radical i imprudent i va recordar que en la reunió de dilluns en defensa del corredor mediterrani hi havia representants del seu partit. El cap del Consell va assegurar que Bonig busca l'enfrontament entre els valencians.

«Vergonya sentim els valencians del nostre president», va assegurar Bonig, que va lamentar que ha començat «la catalanització d'aquesta terra» i va expressar la seva por que es vulgui reformar l'Estatut d'Autonomia per a canviar la denominació i l'idioma de la Comunitat Valenciana.

«Jo també sóc Espanya, igual que vostès», va reivindicar el president, que va afegir que «jo vull ser Espanya, i vull ser espanyol amb els mateixos drets que tots els ciutadans d'Espanya, i no amb 1.300 milions menys».

En un altre moment de la seva intervenció a la sessió de control, el president de la Generalitat valenciana va assegurar que el conflicte de la llengua ha desaparegut amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i que el que l'actual Consell busca és augmentar l'ús social del valencià.