L'ONU va denunciar ahir que almenys 139 persones han mort en els últims dies pels atacs a la part oriental de la ciutat siriana d'Alep, que viu "la pitjor setmana" en els sis anys del conflicte armat en aquest país. A més, 74 persones més han mort a la part rural propera a aquesta ciutat, sumant un total de 213 morts en pocs dies.

"Són dies esgarrifosos [...]. No hi ha res que justifiqui el que està succeint davant els nostres propis ulls", va afirmar l'enviat especial de l'ONU a Síria, Staffan de Mistura, en la seva intervenció ahir davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

De Mistura va dir que a més de les 139 persones que han mort pels atacs registrats durant aquesta setmana a l'est d'Alep, la zona més castigada, i 74 més a les rodalies. L'enviat especial de l'ONU a la zona va presentar un panorama desolador pel que fa a la situació que travessa l'orient d'Alep, on prop de 275.000 persones estan "atrapades de facto" sense aliments ni aigua potable. Els e?quips d'emergència "se senten aclaparats i no poden respondre davant aquests atacs", va afegir.

Organitzacions humanitàries han apuntat l'aviació siriana i la russa com els principals responsables d'aquests atacs que pateix la zona des que el dilluns passat va acabar l'alto al foc que havien negociat a Ginebra els Estats Units i Rússia.

Els intents per ampliar l'alto el foc, que han continuat en els últims dies a Nova York en motiu de l'Assemblea General de l'ONU, han fracassat, sense esperances que les gestions es puguin reprendre a curt termini.

Aquest fet, segons De Mistura, ha provocat que "s'hagi deslligat una violència sense precedents que afecta també els civils". "Els centres mèdics s'utilitzen com a blanc", va denunciar.

El representant de l'ONU va dir que ha estat impossible verificar quants atacs aeris hi ha hagut en els últims dies, entre altres raons perquè molts es realitzen de nit.

Entre els armaments utilitzats s'inclouen bombes incendiàries i altres artefactes de gran impacte per castigar especialment búnquers, va afegir el representant de l'ONU. De Mistura tem que aquesta ofensiva aèria pugui anar acompanyada d'una "llarga lluita carrer per carrer que portarà mesos, si no anys".

Per això, el representant de les Nacions Unides va demanar al consell tres mesures d'urgència: "Que hi hagi un cessament de la violència contra civils i la infraestructura, que s'aprovi una treva de 48 hores perquè els combois d'assistència puguin arribar a Alep oriental i que es permeti una evacuació mèdica dels casos més greus", va reclamar.