El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va mostrar ahir la seva felicitat per haver aconseguit una cosa que resulta excepcional en el context actual, com ell reconeix: la seva tercera majoria absoluta consecutiva, en unes eleccions en què Galícia ha parlat amb "molta claredat".

En una conferència de premsa a l'hotel on el seu grup va seguir el recompte, situat a Santiago de Compostel·la, Feijóo, rebut entre crits de "president", i acompanyat en els instants previs a la seva intervenció per la seva mare, la seva germana i la seva parella i mare del seu futur fill, va agrair que Galícia parlés "lliure i democràticament" i li donés una altra vegada el Govern.

Núñez Feijóo va repartir diversos elogis i un d'ells va ser dirigit al líder nacional del PP, Mariano Rajoy, perquè, segons va assegurar, aquest és el resultat "del PP de tot Espanya".

Per l'altra banda, el candidat del PSG a la presidència de la Xunta, Xoaquín Fernández Leiceaga, va comparèixer ahir per analitzar uns resultats electorals dels que va extreure una clara victòria d'Alberto Núñez Feijóo i el PPdeG i va prometre una "oposició constructiva" els propers quatre anys.

Leiceaga, que va evitar definir com un fracàs la caiguda del PSG -en vots- al tercer lloc de la política gallega, va afirmar, a la seu central que, des del partit, faran una "reflexió seriosa" dels resultats en els pròxims dies per avaluar les causes i les conseqüències.

El candidat socialista va declarar després de saber-se els resultats de les eleccions, tot i això, que ja ha transmès les seves felicitacions al president de la Xunta que, a priori, renovarà el seu mandat al capdavant de l'Executiu gallec, Núñez Feijóo al qual -va dir- li "correspon" el govern durant els propers quatre anys.

Leiceaga va agrair als més de 250.000 votants del PSG el seu suport i va lamentar no haver estat capaç de traslladar millor a la societat la idea de la "alternativa" que el seu partit encarnava.

El PSG va baixar en aquesta cita electoral un 2% el seu suport pel que fa a les eleccions gallegues de 2012, el que va redundar en la pèrdua de quatre escons, per a un total de 14, dins del Legislatiu autonòmic.

Leiceaga va reiterar una vegada i una altra en la roda de premsa el seu descontent amb unes dades que suposen el pitjor resultat del PSG a la seva història, en no aconseguir els 15 obtinguts per la coalició liderada per Abel Caballero al 1997.

Davant d'aquest panorama, i a l'espera del recompte definitiu, el líder socialista a Galícia va considerar que la tasca que el partit té per davant en aquest moment és "representar als ciutadans" i ser la seva veu en les institucions públiques.