L'estand informatiu sobre agressions sexistes ubicat a l'Avinguda Maria Cristina durant les festes de la Mercè ha atès 11 denúncies de diferents casos de discriminació sexista. Dels cinc que han succeït durant la festivitat, dos han estat agressions homòfobes i els tres restants de violència masclista, amb noies joves com a víctimes. Una d'elles, menor d'edat, va patir una abús greu que va requerir l'activació del protocol d'urgència amb atenció psicològica i l'acompanyament dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, amb posterior trasllat a l'hospital. Els altres sis casos són també de violència masclista i es van produir abans de la Mercè. La regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona ha explicat aquest dimarts que més de 500 persones es van acostar a la carpa per informar-se de la problemàtica.

"Ens preguntaven per què no tenim més presència a les nits, és una línia de treball que ens hem de plantejar", ha assegurat Pérez, qui ha subratllat que falten dades de casos d'agressions sexistes però que es té "constància" que existeixen. En una atenció als mitjans a la seu del districte de Sants-Montjuïc, la regidora ha valorat en "termes positius" la implantació de la carpa informativa, tot i que no ha deixat d'assenyalar el "problema greu" que representen les agressions sexistes. "És un problema que ens trobem en el dia a dia de la ciutat i sobretot a les nits, on es nota la diferència de com les vivim les dones i els homes", ha afirmat.

En total, 501 persones s'han acostat a l'estand durant els quatre dies -del 22 al 25- que ha estat oberta al servei de la ciutadania. El 66,5% de les visites han estat de dones, el 33,3% d'homes i el 0,2% de transsexuals. Prop del 70% han estat veïns i veïnes de Barcelona i la franja d'edat que més ha sol·licitat informació ha estat la compresa entre els 18 i 25 anys (38%). Un 20% han estat menors d'edat.

A banda de la campanya de sensibilització, la carpa també tenia efectius per atendre possibles casos d'agressions, tant a la mateixa carpa com itinerants en tot l'espai de la festa. Onze persones es van apropar a denunciar un cas d'abús sexista. Sis dones havien patit agressions de la seva parella o exparella abans de les festes. Aquests casos es van redirigir al servei SARA Jove, que ofereix atenció especialitzada en casos de violència masclista.

Els cinc casos restants es van produir durant la Mercè: tres dels quals també van ser agressions masclistes, una de les quals "greu", a una noia menor d'edat que va requerir l'atenció de professionals i que va acabar amb trasllat a l'Hospital Sant Joan de Déu. Les altres dues situacions van ser de discriminació homòfoba, fet que, segons ha exposat Laura Pérez, posa de manifest "l'encert de no només orientar la campanya a agressions sexuals, sinó parlar d'agressions sexistes en un marc més ampli". "Ens queda molt per lluitar contra la LGTBIfòbia", ha apuntat.

Una intervenció directa

La campanya impulsada des de l'Ajuntament també incloïa la presència d'informadors itinerants en l'espai de la festa. Segons ha explicat Pérez, van haver d'intervenir directament per actuar davant un incident concret.