La Policia Nacional va detenir a Valladolid i a Múrcia dos presumptes gihadistes marroquins, un dels quals va intentar entrar a Síria i volia tornar a intentar-ho amb la idea de retornar preparat per cometre atemptats a Europa. Tots dos comparteixen ideals gihadistes, el que els portava a protegir-se mútuament mantenint una perfecta unió entre ells basada en la comunió i acceptació de la doctrina de l'Estat Islàmic (EI) i en el secretisme de les seves activitats.

Després d'un intent frustrat d'unir-se a les files de l'Estats Islàmic en ser detingut per la policia turca a la frontera amb Síria, l'arrestat a Valladolid persistia en la seva idea de tornar a fer-ho en el termini més curt possible amb la ferma i única intenció d'integrar-se com a combatent a les files de l'organització terrorista.

El seu ajudant, el detingut a Múrcia, va col·laborar amb els preparatius del viatge frustrat, va tutelar el seu retorn i va actuar com a protector davant de les possibles ingerències externes al seu cercle de confiança.

El primer es va radicalitzar pel seu compte a través d'internet accedint als continguts propagandístics i ideològics que l'EI difon a través del seu potent aparell de publicitat i comunicació, fórmula que li està sent molt eficaç per adoctrinar i captar candidats per tot el món.

Com pretenia l'Estats Islàmic, el detingut va interioritzar i es va comprometre amb l'ideari terrorista passant per les fases d'adoctrinament i captació, tot això amb l'única finalitat de la seva conversió i fidelitat a l'organització. Un cop finalitzada aquesta fase, en què el seu compromís estava totalment garantit, va accedir al següent estadi, que era la seva total i plena integració en l'EI.