El líder del PP, Mariano Rajoy, evitarà posar més pressió a Pedro Sánchez després del dur cop patit pel PSOE a les eleccions basques i gallegues i no renuncia a intentar una altra investidura, tot i que esperarà a veure com evoluciona la crisi interna del PSOE abans de trucar al líder socialista. El president del Govern en funcions és conscient que perquè hi hagi govern és imprescindible alguna «mena d'acord» amb el PSOE, perquè, en cas contrari, no surten els comptes per a una segona investidura.

El que Rajoy també té clar és que Pedro Sánchez segueix sent el seu interlocutor i que no pensa «buscar aliances amb ningú» per intentar afeblir la delicada posició del secretari general socialista. Va criticar, això sí, l'anunci reiterat de Sánchez que intentarà formar una majoria alternativa. Per al líder del PP, aquest executiu és possible amb l'aritmètica parlamentària «però no amb la raó i amb el respecte a la voluntat dels espanyols».

En la seva compareixença després de la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP, Rajoy va analitzar els resultats electorals de diumenge i va destacar que els votants han demostrat tant a Galícia com al País Basc que aposten per «l'estabilitat i la moderació», quelcom del que està «molt necessitada la política espanyola».

«Del que es tracta és que hi hagi governs estables i moderats», va insistir Rajoy, que va considerar que l'escenari polític espanyol no ha canviat després de la cita amb les urnes de diumenge i segueix sent el mateix, i segueix per tant sent urgent la formació a Espanya d'un govern estable.

«No dic que les eleccions basques i gallegues no admetin una lectura estatal, però els problemes dels espanyols són exactament els mateixos i, si de cas canvia alguna cosa, és que avui és més urgent la formació d'un govern», va explicar Rajoy, que va recordar que Espanya fa vuit mesos que està amb un Executiu en funcions i això al final pot portar «problemes».

Rajoy no va voler fer valoracions explícites a la crisi interna que viu el Partit Socialista, a la qual es va referir com un «impàs», i va assenyalar que esperarà a veure com es desenvolupen els esdeveniments abans de trucar de nou a Pedro Sánchez.

A preguntes dels periodistes, va explicar que no tenia intenció de trucar ahir a Sánchez perquè podria ser «malinterpretat» i perquè no li sembla «el més convenient». I tampoc va voler revelar la seva estratègia per a les properes setmanes, tot i que sí que va insistir que no es guanya «res» amb unes noves eleccions generals, un escenari que va qualificar de «terrible».

Per això va reiterar que farà tot el que estigui al seu abast perquè hi pugui haver un govern «respectuós amb la lògica i el sentit comú», i respectuós també «amb la voluntat dels espanyols, que de vegades fa la sensació que l'oblidem» .

Va confirmar en qualsevol cas que buscarà de nou un acord per formar govern abans que s'acabi el termini -el 31 d'octubre- i es convoquin nous comicis. «Ho intentaré, i ja veurem quins passos vaig donant, i veurem les possibilitats que hi ha», va explicar Rajoy, que abans, però, va admetre que «vist el vist» no té «gaire clar el que pot succeir».

Per part seva, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, va negar veure's com a successor de Rajoy al capdavant del PP i va assegurar que complirà la seva «part del contracte» amb els gallecs fins al 2020 perquè ells «han complert amb la seva» donant-li una nova majoria absoluta. Feijóo va assenyalar que els populars acaben de «subscriure un contracte amb els gallecs», que li han donat com a candidat «quelcom que no es pot oblidar», tres majories absolutes «en moments de dificultat» i «en moments en què no hi ha majories».

Paral·lelament, la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, va titllar d'«absolutament lamentables» els resultats del seu partit a les eleccions basques, alhora que va felicitar Núñez Feijóo per la seva victòria: «És un excel·lent líder del PP».

Aguirre: «Una catàstrofe»

Aguirre va comentar que els resultats electorals al País Basc són «una contínua catàstrofe» des que María San Gil va deixar la presidència del partit. «Sembla que estem molt contents perquè només hem perdut un escó, però són absolutament lamentables els resultats que hem tingut al País Basc», va assenyalar. Aguirre opina que aquest resultat no afectarà les negociacions del president en funcions per formar Govern a Espanya, ja que «no s'han apartat del que deien les enquestes i del que està sent una tendència al PP del País Basc, desgraciadament».