El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va defensar la necessitat de celebrar el 39è Congrés Federal perquè els partidaris d'abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy i els que, com ell, rebutgen aquesta «posició subalterna» debatin, votin i després parlin amb «una única veu» i «estiguin al cent per cent amb la direcció». Sánchez va comparèixer davant els mitjans després de la reunió de la comissió permanent de l'executiva federal, que va acordar a iniciativa seva proposar al Comitè Federal la convocatòria del 39è Congrés l'1, 2 i 3 de desembre, després de l'elecció del secretari general en primàries el 23 d'octubre.

Després de mostrar-se convençut que el Comitè Federal no posarà impediments perquè els militants resolguin en un congrés aquest «debat polític de fons», el secretari general va destacar que ell es presentarà a la reelecció com a defensor d'un PSOE «clarament d'esquerres i diferenciat del PP, amb capacitat de diàleg i amb un projecte fort, unit i autònom de la dreta política i econòmica».

El líder socialista va reconèixer que són «legítimes» les posicions diferents a la seva que mantenen dirigents destacats del seu partit, «que defensen de manera cada vegada més clara que el PSOE ha de donar suport a la investidura de Rajoy». «N'hi ha que creuen que hem d'abstenir-nos, és legítim, i altres creuen que amb 85 diputats el PSOE no ha de plantejar-se si governar», va recordar, tot argumentant que, com que això reflecteix que hi ha un «debat de fons important» en el partit , «que no és de tècnica ni d'una mínima abstenció, sinó que és sobre la posició política del PSOE en els pròxims anys», el «millor camí» per resoldre-ho és un congrés.

«Ha arribat l'hora de plantejar aquest debat a qui correspon, que és la militància a través d'un congrés. Necessitem debatre, votar i, un cop debatut i votat, és important que el PSOE tingui una sola veu, no com ha passat fins ara», va recordar.

El secretari general del PSOE va assegurar que assumeix «tota la responsabilitat» que li confereix el seu càrrec pels resultats de les eleccions gallegues i basques, tot i que va apuntar que les causes «són moltes, no són ni una ni dues», i que no es pot fer una «lectura uniforme» a les dues comunitats autònomes.

«Responsabilitats, per descomptat que totes; jo sóc responsable com a secretari general tant d'una part de les derrotes electorals com de les victòries en els territoris on s'han produït», va argumentar.

Després d'assenyalar que hi ha «realitats molt diferents» a Galícia i a Euskadi, va destacar que a aquesta comunitat el «panorama polític està més fragmentat» que a altres automomies. Respecte els comicis gallecs, va recordar que el PSdeG s'ha«enfrontat a una organització política nova com En Marea» i que Alberto Núñez Feijóo, «ho ha fet bé en la campanya».