La presidenta andalusa, Susana Díaz, es va mostrar oberta a competir per la secretaria general del PSOE amb Pedro Sánchez, qui va advertir que no dimitirà en cas que el Comitè Federal rebutgi dissabte la seva proposta de celebrar un congrés a principis de desembre després d'unes primàries a l'octubre. El repte llançat per Sánchez ha fet créixer encara més la divisió en el partit, com va quedar clar en la reunió del grup parlamentari socialista amb 11 de les quinze intervencions contràries al líder del PSOE, en línia amb Susana Díaz i amb la pràctica totalitat dels barons socialistes.

En un acte a Cadis, la presidenta andalusa va mostrar la seva oposició al fet que el 39è Congrés Federal tingui lloc immediatament i va assegurar que acceptarà fer el pas d'aspirar a fer-se amb amb el control si li demanen. «Sempre, quan hi hagi un procés i un congrés del partit, on creguin els meus companys que jo puc ser útil, al capdavant o a la cua, allà hi seré i sempre buscant el mateix, un PSOE unit, cohesionat i guanyador, que guanyi eleccions», va afirmar.

La presidenta andalusa va advertir Sánchez que «ara toca Espanya» i que no s'entendria «un debat intern en un congrés a corre-cuita quan el país està vivint la major inestabilitat que es coneix en democràcia». Sense voler donar importància a «maniobres de distracció», Díaz va alertar que el PSOE està en una situació «dolenta i difícil» i que «quan totes les alternatives que hi ha són dolentes, cap és bona, alguna responsabilitat ha de tenir la direcció».

També va criticar que s'acusi els presidents autonòmics crítics de ser «subalterns del PP», després que Sánchez afirmés que l'abstenció respecte Mariano Rajoy seria sotmetre's a la dreta.

Sánchez es va reafirmar en el fet que «és hora de posar damunt de la taula les cartes» i dir als militants si es vol optar per un govern alternatiu, com ell sosté, o abstenir-se davant Rajoy, el que seria «un error, no tàctic, sinó de fons».

Tot i la reacció dels crítics, el secretari general va deixar clar que no es planteja dimitir tot i que el Comitè Federal no aprovi la seva proposta. «Per descomptat que no», va destacar Sánchez per posar en relleu que està disposat a lluitar fins al final.

El líder socialista va retreure als seus detractors que «per què es diu reflexió al que volen dir abstenció» com a via per desbloquejar l'escenari polític. «Com a líder del PSOE, el que no es pot fer és que se m'intenti imposar una decisió que no comparteixo per administrar-la», va destacar.

Sánchez va admetre que «és una constatació i és evident» que s'ha allunyat de pesos pesants del partit com Felipe González, Alfredo Pérez Rubalcaba o José Luis Rodríguez Zapatero, però va afegir que «si hi ha un congrés, es veurà si tinc el suport o no dels afiliats».

A més de Díaz, diversos presidents autonòmics discrepants van criticar el pla de Sánchez. Per a l'asturià Javier Fernández, obrir un procés congressual ara està «fora de lloc», mentre que l'aragonès Javier Lambán va confirmar que votarà en contra en el Comitè Federal. El president valencià, Ximo Puig, també farà el mateix amb l'argument que la «prioritat» del PSOE ha de ser «clarament» la governabilitat a Espanya.