La presidenta del Comitè Federal del PSOE, Verónica Pérez, s'ha atorgat aquest dijous la condició de ser l'única autoritat del PSOE en aquest moment després de la dimissió de 17 membres de l'executiva socialista. Pérez, en declaracions als periodistes a les portes de la seu del PSOE, ha demanat la convocatòria de la Comissió Federal d'Ètica i Garanties perquè dirimeixi la situació existent en el partit. Una comissió que ha dit que espera que "ningú l'estigui segrestant" perquè això seria "l'última cosa que -ha dit- em faltaria per veure".

Un comentari que ha realitzat després d'informar que aquest dimecres va parlar amb quatre dels cinc integrants d'aquesta comissió perquè el cinquè, la presidenta de la mateixa, Isabel Celáa (afí a Sánchez), no va respondre al telèfon.

Verónica Pérez ha recalcat que tots els militants socialistes saben que la dimissió de més de la meitat d'integrants de qualsevol executiva, tant federal com a autonòmica o provincial, suposa la dissolució de la mateixa. "Intentar buscar una maniobra reglamentària o estatutària per atrinxerar-se a Ferraz no és estar a l'altura del que mereix aquest partit", ha afegit.

López ha dit que li fa molta pena el que està succeint en el seu partit i ha apel·lat a la responsabilitat de tothom i a complir amb la legalitat i amb les normes internes. La presidenta del Comitè Federal, del PSOE sevillà, ja va deixar clar per Twitter diumenge passat el seu descontentament amb Sánchez. "Farta de "resultats històrics" del partit que estimo tant, farta de tornar a polvoritzar els nostres pitjors resultats...I ara què?", va escriure a la xarxa social.

Ferraz: "La convocatòria és nul·la"

Per la seva banda, la secretaria d'Organització del PSOE considera "nul·la amb caràcter general" la convocatòria que han fet els crítics de la Comissió d'Ètica i Garanties, amb l'argument que és una convocatòria "unilateral" que no compleix la normativa. Segons els estatuts del partit, aquest òrgan només pot ser convocat pel secretari, a instàncies de la presidenta, María Isabel Celaá, però cap dels dos ho ha fet.

La direcció recorda a més que el reglament del Comitè Federal estableix que la seva funció "és exclusivament presidir i dirigir els debats del Comitè Federal". "Per tot això, la convocatòria unilateral, a l'excés de competències i incomplint la normativa que regeix el treball de la Comissió Federal d'Ètica i Garanties, ha de ser considerada nul·la amb caràcter general", adverteix la cúpula del PSOE.

Segons Ferraz, la presidenta de la Comissió i Ètica i Garanties, la basca Isabel Celaá, ja va traslladar aquest dimecres per correu electrònic a Verónica Pérez que no tenia "autoritat" per convocar una reunió d'aquest òrgan.

Reunió de Sánchez amb els seus fidels

Els membres de la Comissió Executiva Federal del PSOE que es mantenen fidels al secretari general, Pedro Sánchez, es reuniran aquest dijous a la seu de Ferraz després que els altres 17 membres presentessin la seva renúncia per tractar de dissoldre la direcció.

La trobada tindrà lloc a la seu de Ferraz a les 10.30 hores amb el propòsit que el Comitè Federal d'aquest dissabte convoqui l'assemblea extraordinària que triï a la nova adreça. L'equip de Sánchez, compost per 18 persones, inclòs el secretari general, rebutja crear una gestora al·legant que no ho contemplen els estatuts.

Els crítics repliquen que la direcció, un cop ha dimitit més de la meitat dels seus membres, ja no té "legitimitat" per seguir prenent decisions. Amb la renúncia d'aquest grup, queden en la Comissió Executiva Federal 18 membres, atès que hi ha tres vacants que no es van cobrir, entre elles, la del difunt Pedro Zerolo.

Al costat de Sánchez, hi queda el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, el d'Acció Política, Patxi López, i la d'Estudis i Programes, Meritxell Batet. També hi són Susana Sumelzo (Administracions Públiques); Adriana Lastra (Política Municipal); Manuel de la Rocha (Economia); María González Veracruz (Ciència); Pilar Lucio (Canvi Climàtic); Iratxe García (Unió Europea); Carmen Munt (Igualtat); María Luisa Carcedo (Benestar Social); Roberto Jiménez (Emigració) i Ibán García del Blanco (Cultura).

L'altra secretària d'àrea és la d'Agricultura, María Luisa Faneca, l'única representant del PSOE andalús que no ha dimitit.

Entre els que només són vocals, hi figuren la presidenta de Balears, Francina Armengol, la secretària general del PSOE de Cantàbria, Eva Díaz Tezanos, i l'exlíder del PSC Pere Navarro.

Mentrestant, el sector crític ha sol·licitat que es reuneixi la Comissió Federal d'Ètica i Garanties perquè emeti un informe sobre la situació generada després de la dimissió dels 17 membres i dilucidi si l'Executiva queda formalment dissolta.