Amnistia Internacional (AI) va denunciar que hi ha «proves horribles de l'ús repetit del que es creu que són armes químiques contra civils, inclosos nens molt petits, per part de l'Exèrcit sudanès en una de les regions més remotes de Darfur en els últims vuit mesos». AI va assenyalar en un informe que almenys trenta atacs químics van tenir lloc a la zona de Yebel Marra, a Darfur, des de gener fins el 9 de setembre del 2016.

L'organització fonamenta les seves asseveracions en imatges per satèl·lit, més de 200 entrevistes amb supervivents i anàlisis expertes de desenes d'imatges «que mostren nadons i nens amb ferides horribles».

«Les armes químiques han estat prohibides des de fa dècades, en reconeixement del fet que el nivell de patiment que provoquen no pot ser mai justificat. El fet que el Govern del Sudan les estigui fent servir repetidament contra el seu propi poble no pot ser ignorat», va assenyalar la directora de Recerca de Crisi a AI, Tirana Hassan.

Basant-se en testimonis de cooperants i supervivents, AI va estimar que entre 200 i 250 persones poden haver mort com a conseqüència de l'exposició a les armes químiques. A més, altres centenars van sobreviure als atacs, però en les hores i els dies posteriors van desenvolupar severs símptomes.