L'exalcaldessa de La Muela (Saragossa) María Victoria Pinilla va ser condemnada a 17 anys de presó i a multes de 9,9 milions d'euros per diferents delictes en el major cas de corrupció urbanística enjudiciat a Aragó, segons la sentència de l'Audiència de Saragossa. El seu advocat, Santiago Palazón, va anunciar que recorrerà perquè Pinilla «sempre ha tingut clar que si cal morir es mor dret, no es viu de genolls».

L'Audiència Provincial va difondre la sentència del macrojudici de La Muela, en el qual estaven acusades 40 persones, entre elles l'exalcaldessa, per a qui la Fiscalia demanava 35 anys de presó, 25 milions d'euros en multes i responsabilitat civil per blanqueig, frau, suborn, tràfic d'influències i malversació, entre altres delictes, i 140 anys d'inhabilitació.

Al costat de Pinilla, que estava acusada de 23 delictes i ha estat condemnada per catorze, l'Audiència condemna altres 28 persones, entre elles el seu exmarit, els seus tres fills, la seva germana i un cosí, així com diversos empresaris, dos exregidors de la seva corporació i el secretari i arquitecte municipal quan ella dirigia l'Ajuntament.

La trama de corrupció va tenir com a epicentre la Societat Urbanística de la Muela, que presidia Pinilla i que tenia com a objectiu donar més eficàcia a l'acció municipal en matèria urbanística.

L'exalcaldessa, que va assistir a la lectura pública de la sentència, va passar de ser propietària d'una granja de conills a posseir nombrosos comptes bancaris i propietats, fins i tot a la República Dominicana i a l'exclusiva urbanització de Sotogrande (Cadis), cotxes de luxe i a viure amb un alt poder adquisitiu.

El seu advocat es va mostrar moderadament insatisfet amb la sentència, que recorrerà en cassació davant el Tribunal Suprem. L'exalcaldessa va renunciar al seu advocat el passat mes de desembre, just en començar el judici, després que aquest arribés a un acord amb la Fiscalia pel qual seria condemnada a 7 anys i mig de presó, un acord que ella va rebutjar perquè «mai ha volgut arribar cap acord amb la fiscalia», va afirmar Palazón, qui és advocat d'ofici de Pinilla.

«Prefereix complir 12 anys de presó si correspon que un sol dia després d'un pacte», va assenyalar l'advocat, que defensa «absolutament» la innocència de l'exalcaldessa de La Muela, i que calcula que la sentència del Tribunal Suprem es pot emetre en el termini de dos anys.