El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat en una compareixença sense preguntes a la seu del partit al carrer Ferraz de Madrid que abandonarà el càrrec si el Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte es decanta per la creació d'una gestora que propiciï una abstenció socialista a la investidura de Mariano Rajoy. Ha demanat als membres d'aquest Comitè Federal que no converteixin la reunió en un "debat interminable" sobre el reglament, i que abordin políticament aquesta qüestió. "No hem d'allargar aquesta situació", ha dit, i cal que el Comitè decideixi si "es munta una gestora", o deixa que s'expressin "els militats en un Congrés". Ha demanat "serenitat" i "alçada de mires" i ha insistit en la seva ferma oposició a abstenir-se davant la investidura de Rajoy.

En la seva primera compareixença des de la dimissió de 17 membres de la seva executiva, Sánchez ha volgut agrair les "moltes mostres de suport" i ha assegurat que comparteix el dolor de la militància per a la situació del PSOE.

Lluny de recular, ha recordat que el Comitè Federal del PSOE afrontarà un "debat decisiu", però ha reclamat que no es converteixi la reunió en un "debat reglamentari". De fons, el fet que els dos sectors s'enfronten per l'ordre del dia i la legitimitat d'uns i altres per marcar-lo.

Segons el secretari general del PSOE, aquest dissabte es decideix "el rumb que empren el PSOE", i ell sempre ha defensat "el full de ruta establert pel Comitè Federal" que passa per un "no a Rajoy i intentar un govern alternatiu".

En aquest punt, ha recordat que el Comitè Federal d'aquest dissabte pot modificar aquest full de ruta i "passar a l'abstenció" perquè governi Rajoy.

Una visió que "no comparteix" perquè "l'abstenció obriria la legislatura del xantatge, i faria que el PSOE no pogués bloquejar els pressupostos o les lleis més importants que proposés un govern de Rajoy".

Per aquest motiu ha avançat que "si el Comitè Federal de demà decideix passar a l'abstenció" ell "no podria administrar una decisió que no comparteix", perquè aniria en contra de les seves conviccions.

Ha insistit que després de la renúncia dels 17 membres de la seva executiva caldrà convocar un congrés extraordinari, i ""sembla raonable que se celebri tan aviat com sigui possible perquè els militants decideixin qui és el futur secretari general".

Ha recordat que ell va ser el primer secretari general votat per la militància i ha defensat de nou el dret de la militància a mantenir aquest poder.

També ha reivindicat el "fins l'extenuació" com a mostra de democràcia interna al PSOE. "Resoldre el debat és indispensable i urgent, és important que el principal partit de l'esquerra transiti per un únic camí".

En aquest marc, ha respost les invectives de la líder del PSOE Andalús, Susana Díaz, que li va recriminar que pensés abans en el partit abans que en el país. "Es pot pensar en Espanya i el PSOE alhora", ha dit, però "no hem d'allarar aquesta situació".