El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va proposar avançar al novembre el congrés federal, mantenint les primàries el 23 d'octubre, com a resposta a la reacció dels crítics d'intentar que el Comitè Federal aprovi demà una gestora que prengui les regnes del partit. L'Executiva que roman lleial a Sánchez es va reunir a la seu de Ferraz per constatar que segueix controlant el partit i proposar al màxim òrgan que aprovi el calendari del congrés extraordinari, previst el 12 i 13 de novembre, tres setmanes abans del que havia plantejat abans d'esclatar la rebel·lió. El pla de Sánchez xoca amb les pretensions de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que va advocar perquè l'assemblea es faci quan hi hagi govern, perquè «ara toca Espanya i després el PSOE».

Davant el pols que ha posat el partit a la vora del trencament, Sánchez ha volgut prendre la iniciativa després de l'intent dels crítics de buscar controlar el partit de la mà de la dirigent sevillana Verónica Pérez, persona de confiança de Díaz. «En aquest moment, l'única autoritat que hi ha al PSOE, els agradi o no, sóc jo, perquè em van triar en el Comitè Federal», va proclamar Pérez a les portes de la seu de Ferraz.

Aquesta, a la qual ningú de la direcció va rebre, va intentar sense èxit convocar la Comissió Federal d'Ètica i Garanties, l'òrgan arbitral encarregat de dirimir conflictes, on els detractors tenen majoria entre els seus cinc vocals, encara que la presidenta, la basca Isabel Celáa, és partidària de Sánchez.

Ferraz va frenar la maniobra considerant «nul·la a tots els efectes» la convocatòria d'aquest òrgan, si bé els tres vocals crítics van donar un ultimàtum de 24 hores perquè tingui lloc la reunió o emetran un dictamen pel seu propi compte. Els crítics insisteixen que la dimissió de 17 membres de l'Executiva Federal suposa la seva dissolució, en ser la meitat més un, fet pel qual ha de ser una gestora la que passi a dirigir el partit.

Sánchez, que ahir es va mantenir en silenci, va replicar reunint els 17 membres que li són lleials, si bé la valenciana Carme Munt i la càntabra Eva Díaz Tezanos no hi van poder assistir per la seva agenda institucional.

La direcció de Sánchez al·lega que els estatuts avalen la seva decisió de seguir tutelant el partit, davant de la qual cosa Verónica Pérez va denunciar que «atrinxerar-se a Ferraz no és estar a l'altura del que mereix aquest partit».

Des de Sevilla, Díaz va fer una demostració de força reunint el Comitè Director del PSOE andalús per criticar Sánchez i per exigir-li que aclareixi si també està en el «bàndol» de l'abstenció, com Felipe González. «Al PSOE no hi ha bàndols, ni el PSOE és una banda, és un gran partit, en el qual estic convençuda que tots els socialistes sabem per què estem aquí i què volem defensar. No hi ha socialistes d'esquerres ni de dretes», va afegir Díaz.

La presidenta de la Junta va assegurar que la seva federació ajudarà a «cosir, a unir, a restablir la fraternitat» al PSOE, si bé va advertir que els militants no perdonaran que s'hagin posat «els interessos personals per sobre dels del partit». Díaz va defensar un congrés que plantegi un debat «en profunditat», però no «a corre-cuita». «Ara toca Espanya i després el PSOE», va destacar.

Davant el «xoc de trens» en què està immers el partit, la presidenta de Balears, Francina Armengol, l'única amb poder que dóna suport a Sánchez, va defensar que sigui la militància la que dicti sentència, alhora que va demanar a tots els càrrecs actuar «des de la responsabilitat i el seny per unir» el PSOE.

«Això no va de bandes»

El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, un dels dimissionaris de l'Executiva, va assenyalar que cal «estendre ponts, buscar solucions i no cavar més la fossa», perquè «això no va de bandes ni de grups» i cal recuperar el diàleg trencat.

En la mateixa línia es va situar un altre dels barons crítics, l'extremeny Guillermo Fernández Vara, que va advocar per una comissió gestora «representativa i no contaminada», integrada per gent que «sigui capaç de cosir i unir» per preparar el congrés.