Els crítics han aconseguit aturar la votació en urna al Comitè Federal del PSOE sobre el calendari del secretari general dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez. Segons fonts socialistes, durant la votació els dos sectors s'han arribat a escridassar, i l'oposició a la direcció de Sánchez ja recull signatures per a una moció de censura. Per introduir aquest punt a l'ordre del dia necessita l'aval de 20% dels membres del Comitè Federal. Sánchez no ha aconseguit d'aquesta manera fer prosperar encara el seu calendari, que suposa celebrar primàries d'aquí a tres setmanes i un Congrés Extraordinari al novembre.

El Comitè, pendent de votar la proposta de celebrar un Congrés Extraordinari

El Comitè Federal del PSOE està pendent de si se celebra finalment una votació sobre la proposta de calendari que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va posar sobre la taula el passat dimecres. Això és celebrar unes primàries el 23 d'octubre i un Congrés Extraordinari els dies 12 i 13 de novembre. Segons fonts socialistes, els dos representants de la Mesa del Comitè Federal pròxims a la direcció -la tercera és membre del sector crític- han imposat aquesta opció, mentre que han rebutjat que es pugui votar la proposta de la presidenta andalusa, Susana Díaz, de crear una gestora que dirigeixi el partit. Amb tot, les mateixes fonts apunten que no és segur que aquesta votació es pugui produir per l'oposició del sector crític. Si es fa, previsiblement tindrà lloc en forma de vot a urna -com volien els oficialistes- i queda per veure si el sector crític hi participarà o no. Mentrestant, els crítics pressionen Sánchez perquè abandoni aquest mateix dissabte la direcció. Sánchez ja va anunciar aquest divendres que si perdia la votació sobre el seu calendari presentarà la dimissió.

Els crítics rebutgen la proposta de Sánchez

Un altre 'no' a Pedro Sánchez. Els crítics han rebutjat la proposta del secretari general en funcions del PSOE, segons fonts coneixedores, de readmetre els 17 dimitits a l'executiva i convocar un nou Comitè Federal més endavant, previsiblement la setmana que ve. De fet, el president d'Aragó i veu crítica amb Sánchez, Javier Lambán, ho hauria descartat davant de l'òrgan socialista perquè no reconeixen el discutit líder del PSOE com a secretari general. Tot plegat mentre el comitè encara discuteix si l'executiva, o quins membres, poden votar quan es desplegui el CF. De fet, la Mesa del Comitè Federal ha registrat ja més de 100 peticions de paraula per part dels 253 assistents al conclau en què els socialistes discuteixen el futur del partit en un debat intern que enfronta els partidaris de Pedro Sánchez i de mantenir el 'no' a la investidura de Rajoy, i els crítics que aposten per la creació d'una gestora.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha pres la paraula al Comitè Federal extraordinari dels socialistes d'aquest dissabte i ha proposat readmetre els disset membres de la direcció que van dimitir en bloc dilluns. En plena pugna interna i amb un bloqueig de més de cinc hores pel desacord en el contingut de l'ordre del dia i sobre qui té dret a vot, el dirigent socialista ha proposat també la convocatòria d'un nou comitè federal que es podria dur a terme la setmana que ve.

Més de 100 peticions de paraula

La Mesa del Comitè Federal del PSOE ha registrat ja més de 100 peticions de paraula per part dels 253 assistents al conclau en què els socialistes discuteixen el futur del partit. És una mostra de la virulència del debat que enfronta els partidaris de Pedro Sánchez i de mantenir el 'no' a la investidura de Rajoy, i els crítics que aposten per la creació d'una gestora. El Comitè es troba en un nou recés després que l'encara secretari general del partit ha proposat la readmissió dels 17 membres de la seva executiva que van dimitir dimecres i la celebració d'un nou Comitè Federal la setmana que ve.

Uns i altres busquen trobar una sortida a la situació en què es troba el partit: dividit en dues meitats que no es reconeixen.

De moment segueix la discussió sobre què s'ha de votar, qui ha de votar i com s'ha de votar.

Pel que fa al 'què', els oficialistes volen sotmetre al Comitè el full de ruta de Sánchez, amb primàries d'aquí a tres setmanes, mentre que els crítics aposten per una votació sobre el lideratge del partit i la creació d'una gestora.

El 'qui' enfronta els qui sostenen que l'Executiva de Sánchez (formada per 18 membres) és legítima i per tant té dret a vot, mentre que els crítics -com ha expressat al Comitè Javier Lambán- asseguren que Sánchez i els membres de la seva Executiva ja no representen ningú i, per tant, no poden votar.

El 'com' és també un element de batalla al Comitè Federal. Els oficialistes volen que es voti en urna -i per tant amb vot secret- mentre que els crítics volen que es faci a ma alçada.