La gestora del PSOE que s'ha fet càrrec del partit després de la dimissió de Pedro Sánchez tindrà com a principals reptes intentar aturar la sagnia interna per la fractura del partit i reorientar l'estratègia davant la decisió que haurà de prendre sobre si facilitar o no un nou govern de Mariano Rajoy.

Per començar, la nova executiva, el mandat de la qual serà fins que se celebri un congrés extraordinari encara sense data, té també com a tasca immediata reestructurar la direcció del grup parlamentari al Congrés i al Senat i evitar que es vegi afectat per la divisió orgànica.

D'entrada, la primera reunió de la gestora serà avui mateix. En un comunicat, el Partit Socialista va explicar ahir que el president asturià i de la gestora, Javier Fernández, encapçalarà la reunió del nou òrgan i compareixerà davant els mitjans de comunicació al terme de la reunió, en la que serà la seva primera intervenció pública al capdavant de la comissió.

Des d'avui, hauran de fixar el full de ruta davant les quatre setmanes decisives que hi ha per davant en les quals s'ha de resoldre la incògnita de si hi ha govern o eleccions. La decisió d'abstenir-se o no davant Rajoy no és competència de la gestora, sinó del Comitè Federal, que és el que acorda en última instància les decisions sobre pactes i posicionaments davant d'una investidura. Després de la convulsa reunió de dissabte, el màxim òrgan tornarà a reunir-se, previsiblement, en la segona meitat d'aquest mes per prendre una decisió que sembla clau per a l'esdevenir del PSOE, sobretot, davant la divisió en dos que hi ha a les files.

Tancada la porta a intentar un govern alternatiu, com va ser l'obstinació de Sánchez, són poques les alternatives que resten. Fernández no ha defensat, de forma ?expressa, l'abstenció a Rajoy, si bé divendres passat va assegurar que les úniques opcions són que ?governi el PP en ser la llista més votada o anar a unes terceres eleccions.

Aquesta postura està en sintonia amb la d'altres dirigents territorials, com l'andalusa Susana Díaz, per a qui el PSOE no li queda altre remei que estar a l'oposició amb 85 escons.

Inclinar-se per l'abstenció pot provocar noves convulsions internes que agreugen el delicat estat de salut del PSOE, davant l'amenaça d'alguns diputats que es mantindran ferms a les seves conviccions i a votar no a Rajoy.

Davant el que ha passat en els últims dies després de la rebel·lió dels crítics i l'agitat Comitè Federal de dissabte, a la gestora li correspondrà tractar de calmar el partit. Per a això, s'ha optat per un perfil discret dels seus components, inclòs el del mateix Fernández, no gaire donat a prodigar-se en declaracions als mitjans, amb l'excepció de l'andalús Mario Jiménez, portaveu del PSOE al Parlament autonòmic.

Direccions al Congrés i Senat

Entre les primeres decisions que s'espera que prengui la gestora és la reordenació de les direccions dels grups parlamentaris. El portaveu al Congrés, Antonio Hernando, i al Senat, Óscar López, han estat lleials a Sánchez fins al final i ferms partidaris del "no" a Rajoy, per la qual cosa es dóna per fet el seu relleu. Al Congrés, totes les mirades apunten a Eduardo Madina perquè en sigui el nou portaveu.

Madina va assegurar divendres passat que treballarà perquè els diputats socialistes segueixin units i aïllar-los dels problemes orgànics per tal que el grup "es comporti com una unitat" en la seva estratègia i en les votacions.

Sánchez manté el seu escó

De moment, Sánchez ha dimitit de secretari general, però segueix al seu escó, si bé cedirà el càrrec de president del grup parlamentari del PSOE. Entre els que podrien optar a aquest lloc hi ha el diputat sevillà i exsecretari de Política Federal Antonio Pradas, qui va dur a Ferraz dimecres passat les signatures dels membres crítics de l'Executiva que van dimitir.

També s'esperen canvis en el Parlament Europeu, on Elena Valenciano podria tornar a ser la portaveu després que al setembre de 2014, quan Sánchez va arribar a la secretaria general, fos desplaçada del càrrec per Iratxe García.

Un altre dels reptes que té pendent la gestora és tractar de normalitzar la relació amb les federacions, dividides en dos per l'enfrontament entre Sánchez i els barons crítics. Fernández té l'aval de ser un referent moral del partit, encara que la seva inclinació pel bloc dels detractors de l'exlíder del PSOE ha provocat distanciament amb altres dirigents territorials.

Per això, no serà menor el repte de recompondre la relació i de restaurar la confiança entre els militants, que també s'han partit per la meitat pel debat entre el no a la investidura de Rajoy o apostar per una altra estratègia.