La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir que iniciarà abans de finals de març de 2017 el procés per a la ruptura del Regne Unit amb la Unió Europea, i que presentarà la legislació per revocar l'acta d'unió del seu país al bloc. D'aquesta manera trencava ahir una de les principals incerteses entre empresaris i treballadors del país, així com a la Comissió Europea i en altres països comunitaris.

Amb aquest calendari, el Regne Unit pot quedar fora del bloc europeu a la primavera de 2019, un cop completat el període de dos anys de negociacions que estipula l'article 50 del Tractat de Lisboa sobre la retirada d'un país comunitari.

En la seva primera intervenció en el congrés "tory" com a primera ministra, va dir que activarà aquest article abans que acabi el març de 2017 i va descartar per complet les peticions d'alguns polítics perquè hi hagi un altre referèndum sobre la Unió Europea.

En explicar la seva determinació a activar l'article 50, la política va deixar clar que "no hi haurà retards": "Ho activarem quan estiguem preparats, i ho estarem aviat" va dir. També va tranquil·litzar els treballadors del Regne Unit en indicar que les lleis comunitàries seran incorporades a la legislació britànica, de manera que els drets de la gent "seguiran estant garantits" mentre ella sigui -va dir- primera ministra.

La primera ministra va explicar que va decidir aportar un calendari sobre el Brexit per donar tranquil·litat al sector empresarial, si bé va admetre que no es revelaran gaires detalls sobre la negociació per no perjudicar el resultat d'aquesta.

També va reiterar que el Govern presentarà al Parlament -possiblement a l'abril o maig de 2017- el projecte de llei destinat a revocar la Llei de Comunitats Europees de 1972, que va donar pas a l'entrada britànica a la UE un any després. Alhora, May va subratllar que el seu Govern negociarà com a representant de tot el Regne Unit i que el país se n'anirà del bloc europeu com "un Regne Unit complet", en clara referència als desitjos dels independentistes escocesos de romandre a la Unió.