L'Eurocambra debat avui la possibilitat de regalar a tots els europeus que compleixin 18 anys un bitllet d'Interrail, que permet agafar trens sense límit fins durant un mes per tot el Vell Continent, una proposta del Grup Popular Europeu (PPE) perquè els joves "se sentin més a prop" d'Europa.

"Europa està sota pressió, podem trobar energia per actuar i per això cal que els joves sentin més a prop d'Europa", va afirmar el líder dels populars europeus, Manfred Weber, en una clara intenció de "guanyar la batalla dels cors" en un moment d'auge de l'euroescepticisme.

Weber va fer aquesta proposta en l'última sessió plenària d'Estrasburg, durant el debat de l'estat de la Unió, per a "despertar la consciència europea entre els ciutadans".

"En temps en què els governs europeus semblen buscar més que mai respostes comuns, és temps d'unir a la gent de nou", diu el text de la proposta.

La idea és que cada europeu (ciutadà o resident legal) obtingui, en el dia de la seva majoria d'edat, un passi per viatjar durant un màxim d'un mes en tren.

En els països que no formen part de la connexió ferroviària d'Interrail -Estònia, Letònia, Lituània, Xipre i Malta el regal cobrirà el cost de qualsevol altre mitjà de transport utilitzat per viatjar a altres estats membres, com el ferri o l'autobús.

El programa seria finançat amb pressupost europeu en cooperació amb les companyies ferroviàries i espera ser operatiu el 2018.

Per a això, Weber ja ha anunciat que es reunirà en les pròximes setmanes amb associacions de joves i companyies de transport.

Manca ara la resposta de la Comissió Europea (CE), necessària perquè el projecte es faci realitat, després que els socialistes i Els Verds hagin secundat ia la proposta.

La iniciativa busca "complementar" altres programes d'intercanvi a la UE, com el programa Erasmus, i "permetre a tots els joves descobrir la riquesa d'Europa, també a aquells que no tenen diners a la butxaca", encara que sense arribar a cobrir despeses d'allotjament ni manutenció del viatge.

Això sí, obre la porta a "accions paral·leles" a nivell local o regional.

"Les ciutats i regions europees podran llançar projectes per atraure aquests joves, des de cursos d'idiomes fins a activitats culturals i socials, de manera que no necessitarien molt pressupost per a la seva estada", afegeix la proposta.

Segons l'estudi "Generation What", promogut per la Unió Europea de Radiodifusió (EBU) al voltant d'un terç d'europeus no coneix a ningú en un altre Estat membre, i gairebé un quart (23%) no parla cap llengua estrangera.

La proposta també està orientada a animar els joves a utilitzar la xarxa ferroviària europea, en què la UE ha invertit 23.400 milions d'euros entre 2007 i 2013 i espera destinar 29.900 milions per al període 2014-2020.