El president de la comissió gestora del PSOE, l'asturià Javier Fernández, reunirà el Consell de Política Federal -òrgan que presideix l'andalusa Susana Díaz i que formen els líders territorials del partit- abans de convocar el Comitè Federal, per intentar pactar una "opinió col·legiada" sobre com evitar unes terceres eleccions, sense aclarir si seria per la via de l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy o per la via de buscar un acord alternatiu, tot i que va descartar pactar amb els independentistes. "Tinc pensat convocar el Consell Territorial, on estan tots els secretaris generals per intentar una opinió col·legiada i veure el que ells proposen", va avançar Fernández en la seva primera compareixença a Ferraz com a president de la gestora.

Després d'aquesta reunió seria quan la gestora convocaria un nou Comitè Federal, que haurà de decidir si manté en vigor la resolució que des del 28 de desembre passat impedeix als socialistes facilitar "per activa o per passiva" un govern del PP. Després de descartar que el comitè es reuneixi aquesta setmana, Fernández va reconèixer que "hi ha poc temps", ja que el 31 d'octubre es convocarien automàticament els comicis, però es va mostrar partidari d'"utilitzar-lo" per intentar "baixar la tensió" que es viu dins del seu partit.

El Consell de Política Federal va substituir el Consell Territorial del PSOE al Congrés Extraordinari de juliol de 2014 -on va ser triat Pedro Sánchez secretari general- i des de llavors s'ha reunit en quatre ocasions: al novembre de 2014 a Saragossa, al juliol de 2015 a Sevilla, al setembre de 2015 a Madrid i l'últim, a l'octubre de 2015, en què Sánchez va presentar la seva proposta de reforma constitucional.

Fernández no només no va posar data al Comitè Federal, sinó que va allunyar l'horitzó de la celebració del pròxim congrés, amb l'argument que abans "cal tancar les ferides obertes". "Cal arribar al congrés en una altra situació interna, en una situació anímica i relacional interna ben diferent a la que ara tenim", va apostar, després de recordar que aquest treball de la gestora i que per arribar a aquest moment caldrà "treballar en algunes estacions intermèdies".

Sense límit màxim

Després de destacar que "no hi ha límit màxim" de temps per al treball de la gestora, Fernández va insistir que la seva intenció és "esperar que les aigües de l'organització discorrin més tranquil·les" per convocar el congrés. Segons la seva opinió, l'actitud en el partit "en general és positiva", perquè són "conscients del que va passar dissabte". "Cal baixar la tensió", va destacar.

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va trucar al president de la Comissió Gestora del PSOE, amb el qual va acordar continuar amb la via de comunicació que sempre hi ha hagut entre l'Executiu i el primer partit de l'oposició.