El jutge d'Audiència Nacional Javier Martínez Lázaro va rebutjar per extemporània i per intents de dilació la recusació plantejada pel considerat número 2 de Gürtel, Pablo Crespo, perquè s'apartés del judici un dels tres magistrats que ha de jutjar el cas, José Ricardo de Prada. Martínez Lázaro, que va rebutjar la recusació amb el suport de Fiscalia, assegura que les pretensions d'apartar De Prada al·legant la seva amistat amb l'exjutge Baltasar Garzón (primer instructor de Gürtel), amb el que diu no que s'aporten proves d'aquesta suposada estreta relació,"no tenen cap entitat" i tenen intenció de retardar l'inici de la vista oral.

Un cop salvat aquest últim escull, avui començarà el judici als 37 acusats en Gürtel Època I (1999-2005), entre els quals destaquen el considerat líder de la trama Francisco Correa, l'extresorer del PP Luis Bárcenas i altres excàrrecs d'aquest partit.

A la petició de Crespo de recusar De Prada es van adherir una dotzena d'acusats, entre ells l'extresorer del PP Luis Bárcenas, l'exalcalde de Pozuelo d'Alarcón Jesús Sepúlveda i l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega.

Crespo havia al·legat que De Prada no és imparcial perquè és amic de Garzón i perquè la seva filla col·labora amb l'advocat Gonzalo Boyé, que està personat com a acusació popular en algunes peces de Gürtel (però no en la que es jutja a partir d'avui).

Martínez Lázaro va rebutjar de ple la petició perquè està fora de termini i va recordar que la defensa de Crespo tenia deu dies per presentar l'incident a comptar des que el 15 de setembre es va notificar la composició del tribunal.

Per al jutge, l'extemporaneïtat és ja una causa suficient per rebutjar la petició, que perseguiria dilatar el procediment i que no se celebri el judici, però en el seu acte el magistrat analitza també les al·legacions de Crespo i arriba a la conclusió que no tenen contingut. Explica que el fet que la filla de De Prada hagi col·laborat amb Boyé en una publicació no vol dir que tingui "un interès director en el plet".

"Si l'afinitat ideològica d'un magistrat no és causa de recusació, menys encara pot ser-ho l'afinitat ideològica de la filla del magistrat recusat amb un lletrat que ni tan sols actua professionalment en defensa d'una de les parts en la peça que s'enjudicia", afirma el jutge. Respecte la suposada amistat entre De Prada i Garzón, indica que els documents aportats per Crespo "només revelen una relació professional entre tots dos".