Malgrat el fracàs del referèndum celebrat diumenge per impedir l'arribada de refugiats, el primer ministre hongarès, el conservador Viktor Orban, va insistir que reformarà la Constitució perquè la Unió Europea (UE) no pugui decidir sobre qüestions migratòries. Orban va interpretar com una rotunda victòria que el 98% dels que van votar diumenge donessin suport al "no" a la decisió de Brussel·les d'imposar a Hongria l'arribada de 1.294 refugiats, dins del repartiment per quotes d'un total de 160.000.

El que el dirigent conservador va obviar és que la consulta ha estat nul·la, ja que només va acudir a les urnes el 43,5% del cens, per sota del 50% de quòrum que estableix la llei. En total, només el 39,9% de les paperetes va ser vàlid.

Ara, la paraula prohibida per Orban, i altres membres del Govern és "nul", i concentren el missatge en què el suport aclaparador al "no" és un mandat per seguir oposant-se a Brussel·les. "La consulta popular va aconseguir el seu objectiu i Hongria va decidir i va deixar clar què és el que els hongaresos volen en relació amb la migració massiva", va assegurar en una intervenció al Parlament.

"El referèndum va aconseguir el seu objectiu perquè des d'ara representem la voluntat de 3,3 milions d'hongaresos" (d'un total de 8,3 milions amb dret a vot), va insistir el polític conservador.

Orban va arribar a assegurar que les tanques que el país ha aixecat a les seves fronteres del sud per així impedir l'entrada de refugiats no serveixen de res si "Occident envia aquells que no han entrat a la Unió Europea per Hongria".