El PP va presentar la seva proposta de reforma electoral per evitar que, si es repeteixen les eleccions, se celebrin el dia de Nadal, retallant la durada de la campanya a vuit dies i reduint de 54 a 47 dies el període que ha de transcórrer des de la convocatòria fins a la cita amb les urnes. Es tracta d'una proposició de llei amb la qual el grup popular vol afrontar la situació extraordinària que suposa haver de repetir uns comicis legislatius per falta d'acord de governabilitat i només s'aplicarà en aquests casos. Segons els plans del PP, la iniciativa estaria aprovada l'última setmana d'octubre, després de la seva tramitació al Congrés i al Senat.

La proposta del PP, que compta, en principi, amb el suport del PSOE i de Ciutadans, preveu a més que les forces polítiques amb representació a les Corts es posin d'acord per rebaixar les despeses de campanya. Segons el text, que es debatria en el ple del 18 d'octubre, per escurçar la durada del procés electoral "s'ha optat" per reduir el temps previst per a la campanya, que es limita a vuit dies en comptes dels quinze per als processos ordinaris. I el PP ho justifica en considerar que els candidats "no necessiten el mateix temps" per captar el vot.

De la mateixa manera, el període que ha de transcórrer entre el dia de la convocatòria dels comicis i la seva celebració passaria de 54 dies a 47, el que està "plenament d'acord" amb la Constitució, que estableix que les eleccions tindran lloc entre els 30 i els 60 dies "des de l'acabament del mandat".

Amb aquesta modificació el que plantegen és adaptar el procediment general a una repetició electoral com a conseqüència de la "impossibilitat" de complir amb la "primera obligació" del Parlament, que no és altra -assenyala el text- que "la investidura d'un president del Govern i la formació d'un govern parlamentari".

Les modificacions

Per a aquests procediments electorals que són considerats com una repetició, s'estableix que les juntes electorals provincials i de zona es constituiran al dia següent de la convocatòria i la seva composició serà "idèntica" a la que tinguin en el moment en què va finalitzar el seu mandat.

Els partits que no hagin obtingut representació parlamentària no hauran de tornar a recollir els avals per tornar a concórrer i les coalicions ja constituïdes tampoc hauran de tornar a constituir-se i només hauran de comunicar la seva voluntat de presentar-se en el mateix format. Igualment, les candidatures podran mantenir les seves llistes llevat que desitgin modificar-les.

Pel que fa als espanyols residents a l'estranger que ja van sol·licitar el vot en les anteriors eleccions, no hauran de repetir el procediment. En reduir-se la campanya electoral a la meitat, també es redueix en la mateixa proporció el temps gratuït de publicitat electoral en els mitjans públics.

Per part seva, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va rebutjar comentar la situació de crisi interna que viu el PSOE i va assegurar que el PP no vol que hi hagi terceres eleccions al desembre, fet pel qual va apostar per esperar "a veure què és el que ha de dir el PSOE".

Cospedal va assenyalar que ha viscut la dimissió de l'exsecretari general socialista, Pedro Sánchez, i la creació d'una gestora al PSOE "amb molt respecte" i tenint en compte que ella representa un altre partit polític, de manera que, segons va afirmar, no s'ha de immiscuir en temes d'altres partits.