Francisco Correa, considerat el cap de la trama Gürtel, es va desmarcar de la majoria d'acusats que van demanar, en la primera sessió del judici, la nul·litat del procediment per la il·legalitat de les escoltes que van portar a la condemna de Baltasar Garzón i de les gravacions que van destapar el cas. Aquesta primera sessió es va centrar en l'exposició de les qüestions prèvies per part de 18 dels 37 acusats i l'únic que no en va presentat cap va ser el principal afectat per aquestes escoltes, Francisco Correa, que s'enfronta a la pena més elevada: 125 anys de presó. Tampoc ho va fer la seva exdona, Carmen Rodríguez Quijano.

Aquest desmarcatge de Correa s'interpreta com una escenificació de la decisió de col·laborar amb la Justícia mostrada en els dies previs al judici després de designar un nou advocat i pagar els 2,2 milions d'euros que li reclamen de fiança civil.

La defensa de l'extresorer Luis Bárcenas sospita que Correa i altres tres acusats han arribat a algun tipus d'acord o "conformitat" amb la Fiscalia, fet pel qual va demanar al tribunal que reclami al Ministeri Públic que aclareixi si aquest és el motiu que l'ha portat a demanar canviar el torn dels interrogatoris, que en un principi estava previst que obrís el líder de la trama.

La fiscal va demanar concretament que abans de Correa declarin, per aquest ordre, els acusats Jacobo Gordón, exsoci d'Alejandro Agag (gendre de l'expresident José María Aznar); el constructor Alfonso García-Pozuelo i l'exedil de Pozuelo Roberto Fernández, sol·licitud que encara no ha resolt el tribunal i que va portar altres advocats a intuir que aquests quatre acusats han arribat a algun tipus d'acord amb Fiscalia.

Tampoc es va adherir a les peticions de nul·litat José Luis Peñas, exregidor de Majadahonda que amb les seves gravacions a Correa va destapar la trama, si bé va plantejar com a qüestió de nul·litat l'absència de lectura prèvia dels seus drets constitucionals quan va comparèixer el 2009 davant l'instructor que va portar el cas quan Garzón el va derivar al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Antonio Pedreira.

En fer aquesta consideració, l'advocat de Peñas va destacar que la seva al·legació no havia d'interpretar-se com un allunyament de la col·laboració de l'exregidor amb la justícia, sinó que ho feia en estricte dret de defensa del seu client, que s'enfronta a 6 anys i 5 mesos de presó.

Acusats absents

Set dels acusats que van exposar les seves peticions van reclamar també al tribunal per diferents motius permís per absentar-se de les jornades del judici que no els afectin directament, ja que la vista, va destacar un advocat, pot durar "un any". Entre ells, Álvaro Pérez Alonso, El Bigotes, que va al·legar "dolències mèdiques".

Ana Mato, encausada en el procediment en qualitat de responsable civil com a partícep a títol lucratiu, igual que el PP, no va comparèixer al judici i serà representada per la lletrada Julia Muñoz Cañas. El judici continua avui amb l'exposició de les qüestions prèvies de la resta dels acusats i un cop conclosa aquesta fase començaran els interrogatoris.

Bárcenas va assegurar en un recés del judici que havia vingut a defensar-se i "no a carregar contra ningú", en al·lusió a les informacions publicades ahir en què s'afirma que ha aportat documents que apunten Mato.

Segons El Mundo, l'extresorer ha presentat un escrit davant del tribunal en el qual nega haver tingut cap responsabilitat en l'"organització i adjudicació de campanyes electorals i congressos del PP" i documenta que aquesta requeia en altres alts càrrecs de la formació, com Mato, excap de l'Àrea de Participació i Acció Sectorial, o el seu exmarit Jesús Sepúlveda, excap electoral del PP.