Dues acusacions populars del cas Gürtel van demanar que el president del Govern, Mariano Rajoy, declari en el macrojudici del cas Gürtel sobre els diners que l'extresorer del partit Luis Bárcenas es va emportar suposadament de la "caixa B" de la formació i va ocultar a Suïssa. L'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa (Adade) va reiterar la seva petició que Rajoy declari com a testimoni en el judici, que ja va ser rebutjada per la sala i a la qual ahir es va sumar una altra acusació exercida pel PSOE.

En nom d'Adade, l'advocat Mariano Benítez de Lugo va exposar que aquesta petició es basa en les acusacions contra Bárcenas sobre els diners que suposadament va sostreure de la comptabilitat paral·lela del partit i després va ocultar en els seus comptes de Suïssa. "És un aspecte pel qual crec que algú del PP hauria de declarar, sobre si realment hi va haver aquesta situació d'apoderament de recursos del PP", va assenyalar l'advocat.

Benítez de Lugo va recordar que Rajoy va ser secretari general del PP i president del partit i va aclarir que la seva citació com a testimoni "no és en funció del que avui és, sinó del que va ser". "Que avui sigui president del Govern en funcions és absolutament irrellevant als efectes del seu coneixement dels fets pels quals el PP està imputat", va dir en referència a la condició del partit com a responsable civil per lucrar-se de fons de la trama mafiosa liderada per Francisco Correa.

A aquesta petició es va adherir l'acusació popular del PSOE, segons va exposar l'advocat Wilfredo Jurado durant la fase de qüestions prèvies i que després el tribunal ha de resoldre. Segons afirma la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, Bárcenas es va quedar entre 2001 i 2005 amb uns 300.000 euros d'una suposada "caixa B" del PP que administrava com a gerent de la formació, diners que després va ocultar a Suïssa amb l'ajuda de la seva dona, Rosalía Iglesias.