El portaveu de la gestora del PSOE, l'andalús Mario Jiménez, va assegurar que el PP "no està en situació de posar condicions absolutament per a res" a canvi que els socialistes s'abstinguin davant Mariano Rajoy, a qui va exigir deixar de "jugar a tàctiques de guerra electoral". Jiménez va llançar aquest missatge al PP després que el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, afirmés que el PSOE ha de facilitar una investidura perquè el Govern tingui "un mínim de garanties" de tenir estabilitat.

Jiménez va assenyalar que el PSOE encara no ha pres una decisió sobre què fer en cas que Rajoy es presenti de nou a la reelecció, però va destacar que es tractaria només d'una posició sobre la investidura, no per a la legislatura. Segons el parer del portaveu del PSOE al Parlament andalús, l'exigència de condicions per part del PP respon a un "tacticisme impropi d'un partit que ha guanyat les eleccions". Jiménez va recordar al PP que actualment té 180 vots en contra, fet pel qual va insistir que no pot exigir un preu perquè Rajoy surti reelegit. També li va retreure que tot i tenir 137 escons en un Parlament "majoritàriament de dretes", no ha estat capaç de reunir els suports necessaris per a la reelecció del seu candidat.

El portaveu de la gestora del PSOE va explicar que hi ha un "consens generalitzat" entre els espanyols que no haurien de convocar-se unes terceres eleccions, però va advertir que la "responsabilitat" que Espanya tingui un govern abans de final de mes és de totes les forces polítiques.

"Tothom haurà d'assumir la seva responsabilitat i prendre les decisions pensant en Espanya", va explicar després de ser preguntat sobre si el PSOE estudia un eventual suport del PNB a la investidura de Mariano Rajoy.

Alhora, va instar el president del Govern en funcions a "decidir què ofereix als espanyols" i li va advertir que si el PP té una "actitud irresponsable pensant en clau electoral, tindrà conseqüències" perquè és el partit que va obtenir més vots i el que ha presentat candidat a la investidura.

Per part seva, el portaveu del grup popular, Rafael Hernando, va defensar que una possible abstenció del PSOE que faciliti un nou govern de Mariano Rajoy no sigui simplement "estratègica", sinó "útil perquè hi hagi un executiu que pugui governar i una legislatura estable" Hernando va rebutjar que, en contra del que asseguren veus d'altres partits, el PP estigui en la tesi d'unes noves eleccions, i va destacar que el que desitja és que hi hagi investidura i la possibilitat de desenvolupar una legislació.

Sense condicions

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va expressar el seu convenciment que si el PSOE decideix finalment facilitar amb una abstenció la investidura de Mariano Rajoy, l'actual president en funcions no li posarà condicions. Rivera va insistir en la reflexió que ja va fer dimarts davant els diputats del seu partit que no és qui vol ser investit el que ha de posar condicions als partits de l'oposició, sinó que ha de ser el contrari. Però davant de les informacions en què s'apunta que el PP té intenció de plantejar condicions als socialistes per acceptar la seva abstenció, va explicar que a ell no li consta que això sigui així i que ningú li ha fet arribar aquesta possibilitat.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va advertir que no permetran que alguns barons territorials del PSOE apliquin les polítiques del PP a les comunitats on els socialistes depenen del suport de la formació liderada per Pablo Iglesias, com Aragó o Castella-la Manxa.