El PNB negociarà l'estabilitat del proper Govern basc amb el PSE-EE i EH Bildu, al qual demana un acord previ en el diagnòstic sobre pau i convivència, va anunciar el president de l'Euzkadi Buru Batzar (EBB), Andoni Ortuzar. En una roda de premsa celebrada a Bilbao després d'acabar la primera ronda de trobades amb tots els partits, Ortuzar va explicar que realitzaran una segona ronda amb socialistes i EH Bildu, alhora que es negocia amb tots -incloent així Podem i PP- la conformació dels òrgans del Parlament basc i els càrrecs que designa la Cambra, com els senadors autonòmics.

Aquesta nova sèrie de trobades no té data, ja que el PNB està esperant la resposta d'EH Bildu i PSE-EE al document que els va entregar amb els deu eixos centrals de la legislatura, tot i que Ortuzar es va mostrar convençut que hi ha "temps més que de sobres" perquè la investidura d'Iñigo Urkullu com a lehendakari es realitzi en la segona quinzena de novembre.

Va assenyalar que en el cas de la coalició abertzale és necessari un acord previ que posi "les vies" en matèria de pau i convivència amb un diagnòstic comú, que Ortuzar va definir com una cosa "fins i tot prèvia" a l'anomenat "sòl ètic", que incloïa el rebuig a la violència.

"El sòl ètic no va ser la raó del desencontre amb EHBildu, va ser més un exemple; els vam proposar 25 expressions alternatives i cap els convencia. No és un problema d'una frase de rebuig de la violència terrorista, sinó de diagnòstic comú , fins i tot dels desencontres, i de les accions a portar endavant", va explicar.

Ortuzar va defensar que a la reunió amb EHBildu va veure a la seva delegació, encapçalada per Arnaldo Otegi, "bastant oberta i molt conscient" d'aquest problema.