El líder del PSC, Miquel Iceta, va avisar que els socialistes catalans votaran en contra d'una eventual investidura de Mariano Rajoy, postura que no suposaria "trencar res", sinó ser "coherents" amb la posició que va decidir el PSOE en el seu moment i que confia que mantindrà.

Així, si bé va admetre que "pot succeir que votem diferent", va destacar repetidament que li "costa pensar" que el PSOE decideixi fer "un gir de 180 graus en una posició política sobre un tema tan important. És un escenari que no em plantejo". "Nosaltres seríem coherents amb allò que el PSOE té aprovat a dia d'avui. I que jo sàpiga, aquesta posició del PSOE ni s'ha modificat ni està previst modificar-la", va insistir. "Demanem al PSOE que mantingui una posició i diem que, si vol modificar-la, convindria que consultés la militància".

Després de recordar que "en el PSC és amplíssima la majoria que no està disposada a donar suport al PP", va destacar que la seva formació intenta ser a Catalunya la "principal abanderada" de la postura que la solució al conflicte territorial passa pel diàleg, la negociació i el pacte, cosa que el PP "sempre ha negat", per això el PSC "no pot aparèixer convalidant la continuïtat del Govern del PP". "Això pot servir perquè molts entenguin per què en el xoc de trens el PSC no vol anar en cap de les dues locomotores, ni la del PP ni la dels independentistes, sinó a una banda de la via, intentant fins a l'últim moment evitar el xoc i, si es produeix, que les conseqüències siguin les mínimes", va afirmar.

Precisament, sobre la informació d'El Mundo segons la qual des del PSOE es dóna per fet que Iceta i Pedro Sánchez van pactar en secret amb el president català, Carles Puigdemont, una fórmula de Govern alternatiu avalat per les forces independentistes, el líder del PSC va ser contundent: "Jo no sé què dóna Ferraz per fet, el que puc dir és que no hi ha hagut cap pacte amb Puigdemont".